BESPLATNA ‘PODUKA‘

‘Uložio sam 4000 kuna, evo koliko sam htio zaraditi‘: Tužiteljici detaljno objašnjavao ‘biznis‘ s marihuanom

Planirao sam stabljike po uzgoju sasjeći, okrenuti naopačke i pustiti da se suše u šatoru, ispričao je Valentino G.

Laboratorij Valentina G.

 PU zagrebačka

Besplatnoj "poduci" o uzgoju marihuane u kontroliranim uvjetima uz veliki uloženi trud i sve to popraćeno zavidnom razinom znanja iz botanike, svjedočila je tužiteljica Općinskog državnog odvjetništva u Novom Zagrebu prije nego što je podignula optužnicu protiv posrnulog ‘botaničara‘ Valentina G. (25). S uzgojem marihuane u obiteljskoj kući u okolici Zagreba taj mladić je krenuo samo s jednim ciljem – da zaradi predviđenih 10 tisuća kuna. Sjemenke marihuane zasadio je nepuna dva mjeseca prije nego što mu je zagrebačka policija u listopadu 2021. pomrsila daljnje planove čijih je rizika, ako je suditi prema pronađenim SMS-ovima u mobitelu, bio itekako svjestan.

- Sjemenke sam kupio preko interneta, za 2 eura po sjemenki. Ukupno njih 60, a ostatak sjemenki do broja 68, koliko je biljaka izraslo, klonirano je. Kako se to radi? Skine se jedna grana i onda se s nje napravi druga biljka. Laboratorij za uzgoj konoplje stavio sam na tavan. Kupio sam jedan šator u Grow shopu, a drugi sam izradio od knauf ploča koje sam prišarafio na krovne grede. Kupio sam i uređaje za osvjetljavanje biljaka, te za ventilaciju i filtriranje zraka kao i tegle i zemlju za uzgoj. Potrošio sam nekih 4000 kuna, točno moju jednu plaću zarađenu na baušteli – otkrio je u tužiteljstvu osumnjičeni mladić. Očekivao je da će proizvodnjom konoplje zaraditi 10 tisuća kuna, a plan mu je bio da biljke dosegnu visinu od 140 cm.

image
PU zagrebačka
image
PU zagrebačka

- Kada su biljke na vezici, dižu se kako rastu Dok su male, lampe se postave niže i kako su rasle ja sam svjetlo dizao. U pet oduzetih vrećica konoplje bilo je oko 160 grama sušene konoplje koja nije imala tetrohidrokanabinole već supstance CBD-a i bila je namijenjena liječenju različitih bolesti. I to sam bio dobio od jednog poznanika i to stoji kod mene godinu dana jer nisam mogao to prodati. Što se tiče pronađene vage, bakina je. A ja sam svoju vagu tek planirao kupiti za vaganje konoplje. Planirao sam stabljike po uzgoju sasjeći, okrenuti naopačke i pustiti da se suše u šatoru dva do tri tjedna. PH tester mi je služio za mjerenje PH vrijednosti u vodi kako bi biljke imale vodu s optimalnom razinom kiselosti negdje oko 6,5Ph. Znate, voda kojom se mi koristimo ima oko 7,5 Ph pa postoji tekućina koja spušta Ph vode – detaljno je precizirao osumnjičeni.

Na upit o 27,7 grama grumenaste krute materije koja mu je oduzeta otkrio je da je to bio kreatin za povećanje mišićne mase dok je ranije vježbao. Osvrnuo se i na šest grama osušene konoplje u kutiji Marlboro cigareta za koje je kazao da mu je bilo za osobnu upotrebu, a za registarske tablice vozila, koje su kod njega pronađene, pojasnio je da pripadaju ranije odjavljenom autu koji su prodali CIOS-u on i otac, a koje su zaboravili odnijeti na policiju.

image
PU zagrebačka

Ukupno 68 stabljika konoplje Cannabis sativa L, čija je visina varirala od 14 do 108 centimetara, imalo je najbolju moguću njegu i pažnju. A kako i ne bi kad je, osim vrijednih ruku osumnjičenog kao i njegova znanja, biljke "mazilo i pazilo" devet ventilatora, šest reflektora s aluminijskim sjenilima, šest pretvarača struje, devet produžnih kablova, prigušnice, tegle, kanisteri...

Prema optužnici, od sredine 2021. pa do kraja listopada te iste godine, izradio je dva pogona točnije indoor laboratorija od kojih je jedan smjestio u šator, a drugi izgradio od knauf ploča. Stvorio je idealno povoljne uvjete da biljke mogu stasati jer se usput, prema policijskoj prijavi, bio i neovlašteno spojio na mrežu električne energije.

Inače, ovo nije prvi puta da Valentino G. ima problema sa zakonom i posla s policijom jer je do sada više puta osuđivan zbog niza prekršaja iz domene prometa, javnog reda i mira, nasilja u obitelji, ali i zlouporabe opijata.

image
PU zagrebačka
image
PU zagrebačka
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:08