ŠEST MJESECI ZATVORA

Umirovljenica (71) namjerno zapalila tri stana u centru Zagreba: ‘Kriva sam, sanjala sam tu kuću...‘

Pravomoćno je osuđena na 14 mjeseci zatvora, od čega šest mjeseci mora provesti u zatvoru, dok je (pre)ostalih osam mjeseci s trogodišnjim rokom kušnje

Požar u Mesničkoj 6, arhivska fotografija

 Zeljko Puhovski/Cropix

Nestvarne scene zapaljenih otirača ispred tri stana, kao i jedna plamteća vrata stana u stubištu zgrade u zagrebačkoj Mesničkoj ulici, od lanjskog 28. studenog 2022. usjekle su se u pamćenje stanarima ulice. S odmakom od pet mjeseci, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu je povodom optužnice zagrebačkog tužiteljstva osuđena na djelomično uvjetnu kaznu B. K. (71), jedna od stanarki zgrade.

image

Požar u Mesničkoj 6, arhivska fotografija

Zeljko Puhovski/Cropix

Krimen? Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, zbog čega ju je sud pravomoćno osudio na 14 mjeseci zatvora, od čega šest mjeseci mora provesti iza rešetaka jedne od hrvatskih kaznionica, dok je (pre)ostalih osam mjeseci s trogodišnjim rokom kušnje. Osim toga, izrečena joj je i mjera psihijatrijskog liječenja, a po proteku prve godine liječenja preispitat će se njezino zdravstveno stanje i donijeti novo rješenje. S obzirom na pričinjenu materijalnu štetu u tom piromanskom činu, s imovinskopravnim zahtjevom od 2650 eura jedan od njezinih susjeda je upućen u parnicu kako se vještačenjem ne bi odugovlačio kazneni postupak.

- Kriva sam. Tri mjeseca prije tog događaja hodala sam po institucijama zbog ovrhe koju sam dobila pa sam pretrpjela velike šokove. Dan prije tog događaja, pak, sam i sanjala tu kuću. Tu noć sam imala flašu s benzinom kod sebe. Cijelog događaja se ne sjećam. Sjećam se balvana i vrata. Sve mi je u magli. Ali sada sam svjesna koju sam opasnost izazvala te ugrozila živote svojih susjeda. Žao mi je i kajem se. Voljna sam se liječiti, branila se u suzama u sudnici optužena zagrebačka umirovljenica koja je tijekom paljenja, smatra tužiteljstvo, postupala s neizravnom namjerom.

image

Požar u Mesničkoj 6, arhivska fotografija

Damjan Tadic/Cropix

Prilikom određivanja kazne sud je uzeo u obzir kao olakotnu okolnost činjenicu da je prije bila neosuđivana, da joj je narušeno zdravstveno stanje kao i da je bila bitno smanjeno ubrojiva. Otegotno je, pak, to da je svojim ponašanjem izazvala opasnost i za život djece koja su se tog kobnog dana nalazila u zgradi. Sud ju je, međutim, oslobodio plaćanja sudskih troškova i branitelja po službenoj dužnosti jer prima malu mirovinu i 26 eura pomoći od Grada Zagreba.

Inače, za navedeno kazneno djelo zakon je zapriječio od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Ona je, prema optužnici tužiteljstva, u 4 sata ujutro navedenog datuma, iako svjesna da može ugroziti tjelesni integritet stanara zgrade, natopila više krpa i papira motornim benzinom. Potom je više krpa, papirnatih kutija i otirača zapalila upaljačem, a na sve to je zapalila krpe i papire na drvenim stepenicama pa je vatra brzinom munje zahvatila i drvenu oblogu poda hodnika. A oštećen je djelomično i stan počiniteljice koja se u događaju nagutala dima i koju su vatrogasci zatekli u besvjesnom stanju te su je izvukli na hodnik i pružili joj prvu pomoć.

image

Požar u Mesničkoj 6, arhivska fotografija

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Požar u Mesničkoj 6, arhivska fotografija

Damjan Tadic/Cropix

Nakon događaja i vatrogasne intervencije razgovarali smo sa stanarima ulaza koji su bili u totalnom šoku od svega.

- Susjeda u stanu do moga išla je na toalet i vidjela dim i vatru pa mi je lupala na vrata i probudila me. Istrčao sam van prestravljen, stubište je bilo zadimljeno, benzin se osjetio u zraku, a otirači su nam bili zapaljeni. Susjedu umirovljeniku iznad mene osim otirača gorjela su i vrata dok su vrata stana susjede B. preko puta, skrivala užas jer na stubištu ništa nije bilo vidljivo sve dok vatrogasci nisu obili vrata stana - ispričao je za Jutarnji list stanar ulaza T.K.

Otkrio nam je dalje i da je unatoč panici uspio pronaći aparat za gašenje požara i njime krenuo gasiti vatru da ne izmakne kontroli jer im je cijelo stepenište drveno pa samim time i rizičnije kad su ovakve situacije u pitanju. U međuvremenu je susjeda otišla na 1. kat i probudila umirovljenika kojem su gorila vrata.

- Naša zgrada je iz 19. stoljeća tako da je vrlo brzo moglo sve otići u dim, ali su vatrogasci vrlo brzo došli. Provalili su u stan susjedi B. te su joj davali kisik. Bila je u nekom polusvjesnom stanju. Mi nismo zgrada koja ima problematične susjede i nadam se da će policija vrlo brzo riješiti taj misterij koji nam je unio nemir i pričinio štetu u ulazu, uvjereno je zaključio stanar ulaza.

image

Požar u Mesničkoj 6, arhivska fotografija

Zeljko Puhovski/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:51