OPISALA AGONIJU

Umirovljenicu pokušao ubiti bivši muž: ‘Vraćala sam se s mise, a Ante me čekao s pištoljem. Metak mi je prošao kraj čela‘

U siječnju 2022. policija me zvala i rekla da je pušten iz zatvora i da se čuvam, rekla je na sudu K. K.

Suđenje Anti Š.

 Davor Pongracic/CROPIX

- Vraćala sam se iz crkve s mise te nedjelje oko 10 sati. Bila sam sa susjedima, s njih 15-ak i još petero djece u društvu kad mi je nešto odbacilo kapuljaču. Povikali su da su petarde i da su pukla stakla na autu pored mene. Okrenula sam malo glavu i vidjela na pet metara udaljenosti kod kontejnera Antu s pištoljem u ruci. Prepoznala sam ga jer smo 20 godina živjeli zajedno. Metak mi je prošao kraj čela i zabio se u zid. Posrnula sam i primila se za auto. Pala sam, bila sam sva u krvi, a ljudi oko mene su vikali: ‘Zovite policiju i Hitnu, žena će umrijeti!‘. Drhtala sam, govoriti nisam mogla - prepuna straha ispričala je K. K. (77) peteročlanom sudskom vijeću Županijskog suda u Zagrebu, gdje traje suđenje njezinom bivšem suprugu Anti Š. (79).

Svirepi zločin pokušaja ubojstva prema bliskoj osobi općeopasnom radnjom zbio se 27. ožujka ove godine u Ulici Roberta Močiljanina u zagrebačkoj Dubravi. Hitna i policija vrlo brzo stigli su na poprište događaja. Bila je to kulminacija osmogodišnjeg partnerova maltretiranja.

‘Noću ga sanjam‘

- U Hitnoj sam čula da me voze u novu bolnicu, doktori su me pitali tko mi je to napravio pa sam rekla bivši muž. Policija je došla u bolnicu kad su me sašili. Imala sam 21 šav. Rekli su mi da su Antu uhitili u Jelkovcu na kapiji gdje je kod svoje sestre išao sakriti pištolj. Ja se Ante bojim. Noću ga sanjam, zbog njega idem psihijatru. Bili smo u braku od 1996. do 2016., a već četiri godine s njim ne pričam. Prije gotovo osam godina pokušao me ubiti prvi put. Kad sam pobjegla od njega 2014., htio je da mu se vratim i da mu kuham, ali kako nisam htjela, tražio je od mene da mu plaćam stanarinu. Stavio mi je pištolj na vrat te mi prijetio, a na sudu se branio da je pištolj bio plastični, što nije bila istina jer on ima dva pištolja. S jednim pod jastukom čak je i spavao - otkrila je 77-godišnjakinja koja od 2015. s optuženim vodi sudski postupak oko bračne stečevine. Drugi put ju je pokušao ubiti, tvrdi svjedokinja, 8. ožujka lani kad ju je gađao sjekirom dok je dolazio po neke stvari pa je opet zvala policiju.

- Sve to je oko zajedničke imovine. Kaže da je otimam njemu i njegovoj djeci, a sve je bračna stečevina, zajednička i za to imam papire. Prijetio mi je da će platiti nekome da me ubije ako neće već on, vikao je da se iselim iz kuće, da me majka nije odgojila, vrijeđao me da sam kurva, pa sam mu ukazala na to da je on taj koji je ostavio ženu i troje djece, a ja sam za to doznala nakon pet godina. Otkad smo se razišli, nije mi prestao prijetiti, čak je i pisma slao. Tri dana prije nego što je pucao na mene, sad u ožujku, Antin odvjetnik rekao je mom odvjetniku da Anto ide na operaciju u Njemačku. Pa sam svom bratu rekla da Anto 100 posto laže i da nešto smjera - ispričala je još žrtva.

Na upit optuženikove odvjetnice Sandre Hančić razumije li se u oružje s obzirom na to da je svjedočeći rekla, među ostalim, da Anto Š. ima pištolj "dugu devetku", svjedokinja je odgovorila da se u oružje ne razumije niti je ono zanima, ali da joj je, kad se udala za njega, govorio da mu je duga devetka iz mladosti.

- Spavao je s pištoljem pod jastukom. Dok smo živjeli u Bosni, mjesto je bilo nenaseljeno i udaljeno od ceste pa kad sam još 2013. pokušala pobjeći od njega, istrčala sam na ulicu, ali nije prošao niti jedan auto pa me Anto sustigao, zgrabio, gazio, polomio i vratio u kuću. Inače, u siječnju 2022. policija me zvala i rekla da je pušten iz zatvora i da se čuvam, da bi dva mjeseca kasnije prošla novi užas - zaključila je optuženikova bivša supruga.

‘Ubrzajte sve ovo‘

S obzirom na to da okrivljeni nije bio prisutan tijekom njezina iskaza, sud mu je kasnije pročitao ono što je rekla. Pitanja za bivšu nije imao, ali je za sud.

- Ubrzajte sve ovo. Ja sam već osam mjeseci u zatvoru. Molim da se ovaj sudski postupak ubrza. Ja više nemam mozga da mogu ovo podnositi. Ako s vaše strane ima osnovane sumnje, valjda ima i rješenja, pa vas molim da dođemo brže do tog rješenja - rekao je sudu optuženi Anto Š.

Njegova braniteljica stavila je pak primjedbu na iskaz oštećene u dijelu gdje tvrdi da je napadača prepoznala navodeći da u dinamici događaja nije mogla vidjeti napadača. Također, Hančić je još dodala i da će tijekom sudskog postupka pobiti dokazima i dio iskaza u kojemu K. K. prikazuje optuženog kao nasilnika.

Na početku suđenja Anto Š. je negirao krivnju, a ne priznaje ni postavljeni imovinsko-pravni zahtjev od 97.000 kuna koji je postavila žrtva.

Prema optužnici, on je 27. ožujka oko 9.55 sati čekao sakriven iza spremnika za otpad u Močiljaninovoj ulici da mu supruga prođe ulicom. Kad je došla s društvom u ravninu s kantom za smeće, 79-godišnjak je s udaljenosti od pet metara iskočio iza kante te zapucao iz pištolja nepoznate marke kalibra 7,65mm. Dva hica ispalio je u smjeru glave bivše supruge, od kojih ju je prvi metak promašio, a drugi joj je okrznuo čelo iznad obrve. Sreća u nesreći je da je žena zadobila lakšu ozljedu mekog tkiva desne strane čela iznad obrve duljine sedam centimetara, a koja joj je sanirana u KB Dubrava.

Inače, nakon očevida policija je priopćila da je ujedno došlo i do oštećenja pročelja obližnje obiteljske kuće kao i parkiranog VW Pola. Umirovljenik je prema nesretnoj ženi bio nasilan te se nametljivo ponašao duži vremenski period, a svoj bijes je, prema optužnici, iskaljivao i po vratima kuće u kojoj su živjeli, ujedno joj govoreći neprimjerene riječi. Bacao joj je i kamenje po balkonu stana usput izvikujući: "Zapamtit ćeš ti mene. Završit ćeš kao žena koja je ubijena na Sljemenu". Tu agoniji nije bio kraj jer ju je dočekivao i ispred crkve u Retkovcu, ubacivao joj pisma u kaslić tražeći sastanke pa je na kraju zbog svega toga bio prekršajno i kazneno prijavljivan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:59