UHIĆEN NA ODMORU

UMJESTO NA MORU ZAVRŠIO U REMETINCU Mladića uhapsili jer je na Facebooku objavio sadržaj koji su službe ocijenile kao ozbiljnu prijetnju Plenkoviću

Na svojem Facebook profilu 21-godišnjak je objavio sadržaj koji su hrvatske službe okvalificirale kao ozbiljnu prijetnju upućenu šefu Vlade
 CROPIX

Zagrebačka policija uhitila je 21-godišnjeg A. J., Hrvata s austrijskom adresom, jer je preko društvene mreže prijetio hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću.

Nakon kriminalističkog istraživanja A. J., koji je u Hrvatskoj na odmoru, završio je u istražnom zatvoru u Remetincu. “Policijska uprava zagrebačka dovršila je kriminalističko istraživanje nad 21-godišnjim hrvatskim državljaninom iz Zagreba zbog kaznenog djela prijetnje počinjeno 14. travnja ove godine putem društvenih mreža iz članka 139 stavak 2 i 3 i on je u petak predan pritvorskom nadzorniku”, potvrđeno nam je iz PU zagrebačke. Policija nije navela sadržaj prijetnje.

Analize i filtri

U zadnjih nekoliko godina sigurnosne službe posebno prate i analiziraju sadržaje prepiske na društvenim mrežama i “filtriraju” one poruke koje su upućene državnim dužnosnicima koji spadaju u kategoriju štićenih osoba, pa i to spada u opis poslova obavještajne zajednice, čiji analitičari prate društvene mreže i potom alarmiraju policiju koja odrađuje kriminalistički dio posla i predaje osumnjičenika tužiteljstvu. Uz taj dio, policija u suradnji sa sigurnosnim službama tužiteljstvu podastire i forenzičke dokaze u suradnji s teleoperaterima i pružateljima internetskih usluga. U posljednje vrijeme učestale su prijetnje preko Facebooka političarima.

Za klasičnu prijetnju zakonodavac je namijenio kaznu zatvora u trajanju do tri godine, ali ako je prijetnja upućena službenoj ili odgovornoj osobi u vezi s poslom koji obavlja, sudac može izreći kaznu i do pet godina zatvora. Uhićenje je uslijedilo nakon dva mjeseca jer osumnjičenik najvjerojatnije nije bio dostupan hrvatskoj policiji.

Posljednja u nizu bila je prijetnja koju je 35-godišnjak uputio Branki Juričev-Martinčev, bivšoj gradonačelnici Vodica i saborskoj zastupnici HDZ-a. Počinitelj je kazneno prijavljen.

Slični slučajevi

Krajem travnja ove godine osječka policija otkrila je tko je prijetio saborskom zastupniku i SDP-ovu međunarodnom tajniku Domagoju Hajdukoviću. Počinitelj je završio u pritvoru.

Samo dan nakon osnivačke skupštine Nove ljevice, krajem prosinca prošle godine, njezin predsjednik Dragan Markovina primio je niz prijetnji u samo sat vremena na svoj Facebook profil, zbog čega ga je bio prisiljen ugasiti, a prijetnje je prijavio. Ranko Ostojić, bivši ministar unutarnjih poslova, tijekom mandata dvaput je bio meta prijetnji koje je policija istraživala i u oba slučaja počinitelji su se loše proveli.

Zbog prijetnji ministru Ostojiću na Facebooku, u kolovozu 2013. u Zagrebu je uhićen i pritvoren Marko Francišković, potpredsjednik udruge Pravednik. On je izjavio i kako sniva da Ostojića “zajedno s ostalim veleizdajnicima objesi o banderu”. Ostojić je očito prijetnju shvatio ozbiljno jer je Franciskovića odmah kontaktirala policija. Zbog Facebook prijetnje Ostojiću u Bjelovaru je u studenom 2013. uhićena i 47-godišnja žena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:32