NAKON TEŠKE BOLESTI

Umro Josip Petrović, naftni konzultant kojeg su zvali ‘sivom eminencijom‘ nekoliko HDZ-ovih Vlada

Petrović se nedavno nagodio s Uskokom u tzv. slučaju Talpa (krtica) zbog optužbi da je osječkome poduzetniku Željku Bilošu 2012. dojavljivao informacije kako se ovaj nalazi pod tajnom istragom

Josip Petrović

 Damjan Tadic/Cropix

Nakon teške bolesti jučer je preminuo Josip Petrović, dugogodišnji naftni konzultant mađarskoga MOL-a te osobni prijatelj i osoba od povjerenja dvojice bivših predsjednika HDZ-a, Ive Sanadera i Tomislava Karamarka. Petrović, o kojemu je hrvatska javnost više doznala u posljednih desetak godina najviše zbog niza slučajeva u koje je ili kao svjedok ili kao osumnjičenik bio uključen, nedavno se nagodio s Uskokom u tzv. slučaju Talpa (krtica) zbog optužbi da je osječkome poduzetniku Željku Bilošu 2012. dojavljivao informacije kako se ovaj nalazi pod tajnom istragom policije i Uskoka zbog gospodarskoga kriminala.

No, ovaj čovjek, kojega su dobro upućeni zvali sivom eminencijom nekoliko HDZ-ovih Vlada, puno je poznatiji zbog tzv. afere Konzultantica zbog koje je 2016. pala koalicijska Vlada HDZ-a i Mosta kojoj je na čelu bio premijer Tihomir Orešković. Naime, kako je tada otkrio tjednik Nacional, supruga potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, Ana Karamarko, točnije njezina tvrtka Drimia, primala je uplate od Petrovićeve tvrtke, a što je ukazivalo na potencijalni sukob interesa između njezinoga supruga, tada potpredsjednika Vlade, te MOL-a čiji je Petrović bio konzultant i lobist.

Petrovićevo ime pojavljivalo se već ranije u slučaju Ina-MOL gdje je bio svjedok, i to nakon što je riječki tajkun Robert Ježić, ključni svjedok Uskoka u navedenome slučaju, naveo da je Petrović bio osoba koja je zajedno s čelnikom MOL-a Zsoltom Hernadyjem bila u posjetu Sanaderu, nakon što je dogovoreno da MOL Sanaderu isplati mito za preuzimanje upravljačkih prava u Ini. Petrović je također bio prisutan sastanku nakon opere Cavalleria Rusticana u Veroni 2006., kada je prema nekim tvrdnjama dogovorena prodaja Plive američkom Barru. Inače, Petrović je niza godina bio član nadzornoga odbora Konzuma, a niz godina bio je član Uprave i de facto drugi čovjek INA-e, odnosno direktor sektora rafinerija i marketinga.

Sredinom 2012. Petrović se i sam našao pod kaznenim postupkom Uskoka u slučaju Talpa, nakon što je otkriveno da je Bilošu, vlasniku Osječke TV, dojavio da je pod tajnim mjerama Uskoka zbog sumnji na malverzacije zemljištima na području Osijeka. Način na koji je Petrović došao do tih vrlo tajnih informacija, međutim, nikada nije točno utvrđen. Naime, dok su za sve ostale slučajeva curenja informacijama u aferi Talpa Pnuskok i Uskok uspjeli barem okvirno detekirati izvore, Petrovića se jedinoga od okrivljenika teretilo da je podatke pribavio od "nepoznate službene osobe". Policija je uspjela samo rekonstruirati kako se neposredno prije nego je došao do informacija da je Biloš pod mjerama Petrović našao na večeri s jednim tada već bivšim visokorangiranim dužnosnikom SOA-e, a kojega se u posljednje vrijeme povezuje s poslovima povezanim s ruskim kapitalom.

Nakon dugogodišnjega suđenja, koje se nekliko puta odgađalo između ostaloga i zbog Petrovićeoga lošega zadravstevnoga stanja, on se nedavno, zajedno s još nekoliko okrivljenika, među kojima je i kum pokojnoga Vinka Žuljevića Klice, Vlado Rajić, odlučio nagoditi priznavši krivnju. Temeljem nagodbe osuđen je na uvjetnu kaznu od 8 mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2023 15:27