ODLUKA OBITELJI

Umro muškarac (36) kojem je pozlilo tijekom uhićenja, njegovi organi spasit će 7 života

‘Mirim se sa činjenicom da je moj sin morao umrijeti da se spase drugi ljudski životi‘, kaže majka
Bolnica Sveti Duh, ilustracija
 Goran Mehkek/Cropix

Životnu bitku izgubio je 36-godišnji M.Š.R. iz Zaprešića kojem je prošle srijede, tijekom policijske intervencije, uhićenja te pretresa u obiteljskoj kući, naglo pozlilo.

Njegova majka, kada je iz KB Sveti Duh doznala da njezinom sinu više spasa nema odlučila se za vrlo humanu gestu - donirati sinovljeve organe i tako spasiti, kako doznajemo, čak sedam života!

- Jučer su mog sina skinuli u bolnici s aparata čim sam potpisala za donaciju njegovih organa. Mislim da ih je ukupno osam donirano. Kako proživljavam sve ovo? Mirim se sa činjenicom da je moj sin morao umrijeti da se spase drugi ljudski životi. Idući tjedan u utorak u 14 sati ispratit ću ga na posljednje počivalište na zaprešićkom groblju, a sada sam u fazi traženja njegove fotografije za osmrtnicu, organizacije sprovoda, pronalasku duševnog mira. Njegovi dokumenti su na policiji, nemam ništa i izvan sebe sam - kaže nam vidno shrvana majka preminulog 36-godišnjaka.

Podsjetimo, riječ je o mladiću koji je s još devetoricom, među kojima je bivši ravnatelj zaprešićkog vrtića, osumnjičen za preprodaju šarolikog spektra droge. Kod 36-godišnjaka su u pretresu pronašli 32 grama marihuane, 0,2 grama kokaina te uređaj za vakumiranje a njegova majka se nakon svega obrušila na policiju da su neprimjereno postupali i da je zato u bolnicu završio u teškom stanju. Međutim, interna istraga MUP-a provedena odmah nakon događaja, a prema propisanoj proceduri, zaključila je da je postupanje policajaca bilo zakonito i opravdano.

"Stručni tim Ravnateljstva policije i Službe za unutarnju kontrolu MUP-a provjerama je obuhvatio taktiku postupanja, razmjernost i postupnost u primjeni policijskih ovlasti, te opravdanost i zakonitost uporabe sredstava prisile ali i činjenice i okolnosti koje su prethodile uporabi sredstava prisile kao i okolnosti nakon samog postupanja. Obavljenim izvanrednim nadzorom utvrđeno je kako su policijski službenici opravdano i zakonito uporabili sredstva prisile - tjelesnu snagu i sredstava za vezivanje nad 36-godišnjakom, sukladno odredbama članka 82., 84. i 85. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima te članka 127., 129. i 133. Pravilnika o načinu postupanja policijskih službenika, te da policijski službenici svojim postupanjem nisu prouzročili narušavanje zdravstvenog stanja 36-godišnjaka" - odgovorili su iz PU zagrebačke na upit Jutarnjeg.

M.Š.R. je pozlilo desetak minuta nakon što su ga policajci uhitili. Uslijedilo je to nakon što je, prema tvrdnjama policije, čim ih je vidio pod prozorom, bacio drogu u toalet i zatim pokušao pobjeći pružajući aktivni otpor. Ali nakon što su ga svladali, mladić se primirio te sjeo na kauč, a njegova mu je majka skuhala čaj. U jednom se trenutku počeo gušiti pa je policajac odmah počeo s reanimacijom sve do dolaska hitne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. kolovoz 2022 11:26