ODBAČENE SVE PRIJAVE

Unatoč dokazima koje je objavio Jutarnji, zlostavljačima i ubojicama neće se dogoditi ništa

Cakovec, 111215. Prica o problemu pasa u romskim naseljima u Medjimurju. Na fotografiji: romsko naselje u Pribislavcu. Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Državno odvjetništvo u Čakovcu odbacilo je kaznenu prijavu koju su građani i udruge podigli protiv nepoznatih počinitelja iz romskih naselja županije zbog zlostavljanja pasa. Prijava je odbačena iz dva razloga: prvi je činjenica da je dio počinitelja mlađi od 14 godina (što se vidi na snimkama koje je ekskluzivno objavio Jutarnji list), a potom i zbog činjenice da nisu utvrđene nepravilnosti koje su navedene u kaznenim prijavama.

U obrazloženju odluke, koju potpisuje zamjenik općinske državne odvjetnice Stjepan Sabljarić, stoji kako su policajci PU međimurske obavili cijeli niz obavijesnih razgovora, a bili su i na terenu. Nesumnjivo su utvrdili da u ponašanju šestero maloljetnika postoje elementi kaznenog djela, pa su dio prijava proslijedili Centru za socijalnu skrb u Čakovcu, koji je nadležan za djecu te dobi.

No, iskazi stanovnika romskih naselja su jasni - nitko od ljudi s kojima su policajci razgovarali nije znao ništa o organiziranim borbama pasa, kao ni zlostavljanju. U cijelom procesu nijedan ispitani svjedok nije imao konkretne dokaze, kao ni imena zlostavljača, zbog čega su prijave odbačene.

Odluka je izazvala nevjericu među aktivistima za spas životinja. Kažu - čak i ako se neće istraživati djecu koja se vide na snimci kako zlostavljaju pse, čak i ako se ne može dokazati da se u naseljima organiziraju borbe pasa, kršenje Kaznenog zakona može se utvrditi pri pogledu na pse koji su izvučeni iz romskih naselja. Riječ je o manjem broju psa, njih svega 270 , koje su zbrinule udruge diljem zemlje, a najviše ih je u azilu udruge "Prijatelji" u Čakovcu.

- Samo iz Kuršanca smo izvukli 125 pasa. Imaju šugu, herniju od udaraca, piroplazmozu... Zakon govori i da je zanemarivanje i zlostavljanje također kazneno djelo, za koje se može otići u zatvor do godine dana. Kako je moguće da je netko vidio te pse i njihovo stanje, a onda zaključio da tu nema elemenata kaznenog djela - pita se Petra Puvača iz azila i dodaje kako su edukacije i spašavanja koja volonteri azila provode u ovoj situaciji postali uzaludni. Kaže: dok god se ne kažnjavaju počinitelji ovakvih djela, zlostavljači će nastaviti s dosadašnjom praksom.

Na odluku DORH-a reagirali su i članovi udruge Prijatelji životinja, koji su s još sedmero građana podnijeli kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja. Na rješenje DORH-a ne mogu se žaliti, tako da ne znaju što uopće dalje mogu poduzeti.

- Tužna je situacija u kojoj se cijela Hrvatska zgrozi nad snimkom zlostavljanja životinja, a onda sve ne rezultira očekivanim mjerama osude zakonski zabranjenog postupanja. Situacija je zabrinjavajuća jer snimka ne pokazuje pojedinačno zlostavljanje, već je u pozadini svega odraz društva u kojemu živimo. Posebno je alarmantno što je Općinsko državno odvjetništvo utvrdilo da je šestero djece mlađe od 14 godina počinilo kazneno djelo ubijanja i mučenja životinja. Djeca zlostavljači životinja odrastaju u još veće zlostavljače i životinja i drugih ljudi. Zato je nužno hitno djelovanje nadležnog Centra za socijalnu skrb Čakovec, ali i cijeloga društva.

- Ovo je sramota za pravosuđe. Zlostavljanja je bilo, svi smo tome svjedoci, a postoje snimke i fotografije. No, ako gospoda iz odvjetništva nisu bili u stanju naći dokaze uz sve to, nemam riječi za njih. Kažu da su dio zločina počinila djeca... Pa što? Ta djeca imaju roditelje, koji trebaju odgovarati umjesto njih - smatra Kristijan Balog, Rom koji je prije četiri mjeseca Jutarnjem listu iznio priču o zlostavljanju pasa iza kojega stoje njegovi sunarodnjaci.

...

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:08