TUŽNA VIJEST

Unatoč ogromnim naporima liječnika, umro radnik koji je teško opečen u velikom požaru poznate tvornice kod V. Gorice

Muškarcu je opečeno više od 40 posto tijela, ozlijeđeni su mu i dišni putevi te je intubiran, no unatoč svim naporima liječnika umro je

Požar u Mraclinu

 Cropix, Dvd Mraclin/

Unatoč velikim naporima liječnika, u zagrebačkoj Klinici za traumatologiju preminuo je Goran B., (51) zaposlenik tvornice parketa PPS Galeković čiji je pogon u Mraclinu kod Velike Gorice uslijed eksplozije izgorio u velikom požaru u noći na 1. travnja.

Vijest nam je potvrđena u samoj tvornici, gdje su nam rekli kako detaljnije informacije ne mogu davati kao i da je direktor Filip Galeković upravo kod obitelji. I sami su u tvornici šokirani saznanjem o smrti kolege, a direktor Galeković od prvog dana požara je u konstantnom kontaktu s obitelji. Svi su se nadali da će stradali radnik preživjeti, no ozljede su bile preteške.

Potvrđuje to i šef Odjela za opekline dr. Hrvoje Tomičić s Klinike za traumatologiju.

- Pacijent je primljem s vrlo teškim tjelesnim ozljedama opasnim po život. Unatoč svim poduzetim mjerama intenzivnog liječenja preminuo je jutros u 7 sati i 30 minuta - rekao nam je kratko dr. Tomičić.

Kako smo tada doznali teško mu je opečeno oko 40 posto tijela, ali su uslijed visoke temperature i udisanja vrućeg dima stradali i dišni putevi. Intubiran je i zbrinut na intenzivnoj njezi, no njegovo tijelo nije se uspjelo izboriti.

S njim su se u tvornici, u trenutku požara, oko ponoći, nalazila još dvojica njegovih kolega, no oni navodno nisu ozlijeđeni. Vatrogasci su požar uspjeli lokalizirati u roku od dva sata, no veliki dio pogona je izgorio.

Kako je javila zagrebačka policija, obavljenim očevidom utvrđeno je kako je požar unutar proizvodnog pogona drvne industrije trgovačkog društva, a koji se proširio na susjedni objekt drugog trgovačkog društva, izbio uslijed stvaranja eksplozivne smjese drvene prašine i zraka u prostoru oko radnog stroja. Ta se smjesa zapalila uslijed mehaničke iskre, nakon čega je došlo do eksplozije i plamene stihija koja je progutala radne strojeve, drvnu masu, inventar kao i većina hale. Požar se proširio na dio krovišta i skladišnog prostora susjednog objekta. Materijalna šteta je zasad neutvrđena, cijeni se većom, kažu u policiji.

Inače, ovo je samo jedan u nizu požara koji su pogodili hale tvornice u vlasništvu obitelji Galeković, prvi 2008., drugi 2016., no prvi u kojem je požar uzrokovao smrt. Netom nakon gašenja šokirani direktor tvrtke rekao je kako je materijalna šteta ovdje sasvim nebitna.

- Najgori dio je da je jedan kolega nastradao. Na odjelu je intenzivne njege. Posjetit ćemo ga u bolnici i razgovarati s njegovom obitelji, kazao je Galeković. Dodao je da se u njegovoj tvrtki provodi zaštita na radu i da su svi djelatnici educirani za rad na siguran način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:31