NOVI SLUČAJ

UNOSAN OBITELJSKI BIZNIS: PONOVNO ZAJEDNO NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI Bivši sudac Općinskog suda i njegov šogor imućnom lovcu ukrali gotovo dva milijuna kn?

Na fotografiji: Branislav Brozicevic i Antun Milat na Opcinskom kaznenom sudu, 23.1.2018.
 Dragan Matic / CROPIX

Bivši crikvenički sudac, tužitelj i odvjetnik Branislav Brozičević (70) te njegov šogor i poslovni partner Anton Milat (62) iz Novog Vinodolskog završili su na optuženičkoj klupi Općinskog kaznenog suda u Zagrebu zbog prijevare “teške” 1,8 milijuna kuna.

Na njihov zahtjev, spis je iz Rijeke delegiran u Zagreb kako ne bi, s obzirom na Brozičevićeve prijašnje funkcije, bio “ugrožen dojam o nepristranosti suda”.

Kamata 18 posto

Optužnica ih tereti da su 1. lipnja 2008. u ulozi depozitara s talijanskim lovcem i poduzetnikom Marianom Salbegom sklopili ugovor o depozitu na temelju kojeg Talijan kod njih oročuje 250.000 eura na godinu dana s godišnjom kamatom od 18 posto. Pritom su mu obećali osigurati povrat sredstava uknjižbom na nekretninama u suvlasništvu tvrtke Hitkomerc d.o.o. te na nekretnini Milana Krstinića te na njima izbrisati zaloge i ovrhe. Sa Salbegom su sklopili ugovor premda su znali da je Krstinić u međuvremenu povukao punomoć kojom ovlašćuje Brozičevića za upis nad svojom nekretninom.

Ozbiljni i pouzdani

Novac od Talijana su uzeli, ali nisu obrisali postojeće zaloge i ovrhe na nekretninama Hitkomerca, a izostao je i upis založnog prava na Krstinićevoj kući. Vrijeme je prolazilo, a Talijan Salbego u konačnici je ostao uskraćen za milijunski iznos. Tužiteljstvo za optužene traži po godinu i pol zatvora, a dosad su njih dvojica pravomoćno osuđivana zbog zloupotrebe povjerenja u gospodarskom poslovanju (Milat na dvije i pol godine, a Brozičević za pomaganje na dvije godine).

Talijanski poduzetnik i lovac Mariano Salbego (59) opisao je okolnosti poznanstva s okrivljenima.

- Kao lovac, često odlazim u lov blizu Crikvenice. Sprijateljio sam se s ljudima koji su nam iznajmljivali stanove. Na druženjima s njima rečeno mi je da su Milat i Brozinčević najveći graditelji u Hrvatskoj, da su ozbiljni i pouzdani jer su i odvjetnici i tužitelji u koje ne treba sumnjati. Otprilike 2000. godine prijatelj Mate mi je rekao da su svi počeli investirati novac kod njih, pa sam i ja investirao 2004. 50.000 eura i 50.000 dolara. Poslije sam im pozajmio 200.000 eura sa založnim pravom na nekretnini. Bio je to ugovor uz obvezu isplate kamata svaka tri mjeseca. Potom su mi rekli da im je jedan partner problematičan i da ga se žele riješiti isplatom, pa su tražili posudbu još 250.000 eura. Za dani novac tražio sam osiguranje plaćanja, a oni su već sve bili pripremili. Radilo se o jednoj elitnoj parceli za koju su tvrdili da uključuje vezove za brodove i dva apartmana - ispričao je Talijan Salbego, koji je potpisao ugovor o pozajmici nakon što mu je pokazana punomoć na temelju koje se mogao upisati na imovinu Milana Krstinića. Sve je bilo u redu dok nije došlo do prvog dospijeća kamata.

- Rekli su mi da je hotelski kompleks u Novom Vinodolskom zapao u probleme, da je garaža poplavljena te da će sanacija stajati 800.000 kuna. Dodali su da se ne brinem jer da je odgovornost na projektantu, a ja samo neka pričekam. Prolazilo je vrijeme, ali mi se ubrzo učinilo da su svi izgubili osjećaj za realnost. Otkazao sam punomoć odvjetniku Milanu i angažirao drugoga - zaključio je Salbego.

Njegov tadašnji odvjetnik, Milan Vešović, prisjetio se poslovnog odnosa, a Milata i Brozičevića poznaje još iz 90-ih, “kada su imali štedionicu u Crikvenici, a usporedo s time i neke tvrtke, te su na crikveničkom području gradili zgrade i prodavali stanove”.

Novac u gotovini

- Krajem 2007. prijatelj Mate K. me pitao gdje bi njegov prijatelj Salbego deponirao novac. Sastao sam se sa Salbegom i Brozičevićem i sastavio ugovor o depozitu novca koji je Talijan posudio Milatu i Brozičeviću. Kao osiguranje povrata njih su dvojica založila kuću na Crnom molu. Proučio sam nekretnine koje su bile predmet zaloga i garancija osiguranja depozita te vidio da se radi o objektima na kojima su hipoteke - pojasnio je Vešović, tvrdeći da je štitio prava svojega klijenta rekavši mu za hipoteke.

- Salbegu se žurilo realizirati ugovor jer je kod sebe u gotovini imao 250.000 eura. Novac im je dao, a u tom je ugovoru bila i odredba da su dužni izbrisati hipoteke na nekretninama koje su objekt zaloga. Pristali su, ali nedugo potom doznao sam da je Milan Krstinić. opozvao punomoć i podnio žalbu zbog nekretnine koja je bila objekt zaloga - zaključio je Vešović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 12:21