OSUĐEN JE

Unuk bivše državne revizorice pao s kilogramom heroina: ‘Ma to sam samo čuvao za prijatelja...‘

Postupio sam nepromišljeno, rekao je Luka Ivančić koji je osuđen na zatvorsku kaznu, a platio je i 13.272 eura

Heroin (arhivska fotografija)

 Nikša Stipaničev/Cropix

Luka Ivančić (34), unuk dugogodišnje bivše državne revizorice Šime Krasić, zbog kilograma heroina koji je policija od njega oduzela na zagrebačkom Borovju nagodio se sa zagrebačkim tužiteljstvom pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu. Osuđen je sporazumno na dvije i pol godine zatvora, no od toga iza rešetaka mora odležati godinu dana (dva i pol mjeseca je nakon uhićenja proveo u istražnom zatvoru op.a) dok je (pre)ostali dio kazne od 18 mjeseci uvjet s četverogodišnjim rokom kušnje.

Također, izrečena mu je i sporedna novčana kazna od 200 dnevnih dohodaka što je u njegovu slučaju dosegnulo iznos od 13.272 eura (100.000 kuna) koji je odmah, na dan potpisa nagodbe s tužiteljstvom, i uplatio u državni proračun. Sud mu je naložio i plaćanje ukupno 1408 eura sudskih troškova u koje ulazi i trošak vještačenja opijata, heroin mu je trajno oduzet, dok mu je mobitel vraćen.

Prema pravomoćnoj presudi, Ivančiću je nepoznata muška osoba predala 999,53 grama heroina za daljnju preprodaju tijekom 2021. godine u Zagrebu nakon čega je on, svjestan da je promet drogama zabranjen, pristao za odgovarajuću novčanu naknadu opijate čuvati. Pa su ga tako, prema optužbi, 22. rujna 2021. oko 15.20 sati u zagrebačkom naselju Borovje na parkiralištu dvojica policajaca zatekla sa žutom vrećicom natpisa Tommy u kojoj su bila tri paketa heroina omotana folijom. I u konačnici je osuđen za pomaganje u neovlaštenoj proizvodnji i prometu drogama.

- Postupio sam nepromišljeno i žao mi je zbog svega. Prije nego što me policija zatekla s drogom, istu sam preuzeo od svog poznanika kojega ne želim imenovati. Nisam je nabavio radi daljnje preprodaje niti sam je ikad prodavao, nego mi je poznanik drogu dao na čuvanje. Mislio sam da se radi o travi ili kokainu, nisam znao da je u pitanju heroin. Pristao sam drogu čuvati za 700 eura, jer bio sam u teškoj situaciji i trebao mi je novac. Konkretan rok čuvanja droge nije bio dogovoren - otkrio je u tužiteljstvu Ivančić, kojega je policija doslovno pred kućom uhvatila s vrećicom heroina koju je nosio u lijevoj ruci.

Daktiloskopskim vještačenjem oduzete Tommyjeve vrećice pronađen je trag papilarnih linija srednjaka Ivančićeve lijeve ruke, ali i dlana desne ruke te kažiprsta lijeve ruke i palca na istoj ruci Danijela M. (36), Ivančićeva prijatelja i susjeda. I upravo protiv njega u tijeku je na Općinskom sudu u Zagrebu zbog istog kilograma heroina sudski postupak. U tom slučaju Ivančić je u tužiteljstvu ispitan kao svjedok i to nakon što je pravno svoj status oko nagodbe riješio.

- Toga 22. rujna 2021. bio sam kod Danijela u kući, gdje sam proveo pola sata. Svojim autom sam se odvezao do svojega stana gdje su me policajci zatekli s drogom - rekao je Ivančić. Na upit je li heroin preuzeo od Danijela M. netom prije, Ivančić je odgovorio da se zbog proteka vremena toga ne sjeća, ali je i iskreno dodao kako o "navedenim okolnostima više ne želi iskazivati jer bi time sebe vjerojatno izložio daljnjem kaznenom progonu".

Danijel M. je, pak, u tužiteljstvu i na sudu otkrio da mu je Ivančić prijatelj iz djetinjstva koji se našao na mukama te objasnio odakle njegovi otisci na spornoj vrećici droge.

- Luka je zapao u tešku financijsku situaciju zbog sklonosti kockanju, ali i zbog drugih razloga. Taj dan nenadano je došao u moju kuću i izvadio vrećicu s paketićima. Tražio je da mu posudim novac i u zalog mi davao drogu. Protivno mojoj volji, u jednom mi je trenutku gurnuo spornu vrećicu. Kad sam je otvorio i vidio što je, vratio sam mu je nazad rekavši da to neću. Ja se zapravo nisam niti snašao u tome trenutku, ali nisam to ni htio uzeti. Niti sam mu novac dao na kraju. Luka je govorio da će ga ubiti neki i da mu pomognem. Napominjem da drogu kupio nisam niti sam je ikome predao te smatram da mi Luka namjerno možda želi naštetiti - branio se od optužbi Ivančićev prijatelj Danijel M.

Inače, Ivančiću to nije prvi grijeh s druge strane zakona jer je i prekršajno i kazneno već bio osuđivan, a heroin koji je Ivančiću i njegovu prijatelju zagorčao život, ovom pravosudnom bitkom, prema nekim informacijama iz krim miljea, potječe iz jedne krađe opijata u kojoj su "oštećeni" albanski dileri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 12:42