ISKAZI ŽRTAVA

Unuk i kći bivše visoke hrvatske dužnosnice: Kako nam se život zbog kamatara pretvorio u pakao

‘Prvi put sam posudio od njega 4000 eura. Dug je narastao. Prijetio mi je masakrom i otkidanjem glave...‘

Tomislavu Sablji već se sudi za pokušaj iznude umirovljenika Z. G. (79) i čeka potvrđivanje optužnice u uskočkom slučaju Tebra zbog šverca 15 tona marihuane

 Davor Pongracic/Cropix

"Od Tomislava Sablje sam prvi put 2012. posudio 4000 eura uz 10 posto mjesečne kamate, pa se to kasnije popelo na 50.000 ili 60.000 eura. A ukupno sam Sablji vratio oko 300.000 eura kroz nekretnine i preko svojih roditelja", ispričao je zagrebačkom tužiteljstvu Luka Ivančić (34), unuk bivše državne revizorice Šime Krasić, koji je Sablju ujesen prošle godine zbog "desetogodišnjeg maltretiranja odlučio prijaviti policiji za iznudu".

Stoga se 40-godišnji Sabljo, dok mu na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu traje suđenje zbog pokušaja iznude umirovljenika Z. G. (79) i dok čeka potvrđivanje optužnice u uskočkom slučaju Tebra zbog, među ostalim, šverca 15 tona marihuane, suočio i s optužbama da je iznuđivao Ivančića.

Od svibnja do rujna 2022. godine Sabljo je, prema optužbama, na ime nepostojećeg duga telefonom uznemiravao Ivančića zaprijetivši mu da će ga izmasakrirati i otkinuti mu glavu. Ujedno mu je prijetio i batinama ako mu ne isplati 6500 eura. Posudbu novca od Sablje Ivančić nije negirao te je pojasnio da je prve eure posudio od njega kad je bio u poduzetničkom pothvatu, točnije kad je gradio zgradu na Horvaćanskoj u Zagrebu pa mu je trebao novac.

Novac mu je vraćao i, tvrdi, sve višestruko preplatio, no stvari su se po Ivančića dodatno zakomplicirale kad je i on, s dvije godine odmaka nakon Sablje, u rujnu 2021. zbog kilograma heroina završio u istražnom zatvoru.

- Kad sam izašao iz zatvora, rečeno mi je da dugujem 6500 eura, pa sam mu prošle godine u lipnju dao 1500 eura, a u kolovozu 1700 eura. Zašto? Zato što me valjda 15 puta zvao i prijetio mi batinama, masakriranjem i otkidanjem glave, a poslao mi je i glasovnu poruku (... kad odeš na odsluženje kazne zatvora, poslat ću nekoga da ti razbuca glavu prvi dan u šetnji... op. a). A tog dana u rujnu, kad sam ga prijavio policiji, vozio sam se Vukovarskom prema Heinzelovoj s prijateljem Darijem Torbićem. Sabljo je bio u bijelom Mercedesu S klase, a ispred njega u drugom autu njegov kum Tomislav Sučić. Sabljo je spustio prozor te me, upitavši me za novac i govoreći mi da će me ubiti, ošamario, udario šakom i potom dvaput pljunuo - prisjetio se još Ivančić, napominjući da je nakon toga otišao na policiju jer mu je bilo dosta Sabljina maltretiranja.

Ivančićeva majka, inače kći bivše državne revizorice, opisala je što su sve kao obitelj prošli i bez čega su ostali nakon što je njezin sin od Sablje počeo posuđivati novac.

- Prije nekih osam godina moj je Luka počeo posuđivati novac od Sablje, neke manje iznose uz kamatu, i to je vraćao, a naknadno sam saznala da je posudio nekih 60.000 eura. Sabljo je na kraju počeo zvati i mene i supruga te nam je dolazio do kuće. Prije nekoliko godina sin nam je sve priznao i odlučili smo mu pomoći, pa smo u zamjenu za otplatu duga prepisali tri nekretnine osobama koje je odredio Sabljo. Dio duga od 30.000 eura je otplaćen njemu u gotovini, zemljište u Dugom Selu je prepisano na njega ili na njegovu suprugu, a po Sabljinu nalogu stan u Zvonimirovoj sam prepisala na majku ili ženu Tomislava Sučića - otkrila je frapantne poteze, strahujući za živote članova obitelji, kći bivše državne revizorice.

No, to nije sve jer je, kaže, po nalogu Sablje i staru kuću u centru Šibenika prepisala na njegovu suprugu. Dodaje, potom, da Sablji ni to nije bilo dosta jer je nastavio tražiti novac od njezina sina po izlasku iz zatvora te da ga je fizički napao na semaforu tog rujanskog dana, pa su ga prijavili policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 05:30