OPELJEŠIO GA I OSTAVIO

UNUK IZ PAKLA Nagovorio djeda da mu posudi 500 kuna, a onda na potvrdu nadopisao tri nule: 'Svi su me napustili...'

Uzeo je djedu dvije mirovine, pa je 84-godišnjaku iz Pirovca sjela ovrha, voda isključena, televizija odnesena, a dolaze mu i opomene za struju
 Sasa Midzor Sucic / CROPIX

Šibensko Općinsko državno odvjetništvo krenulo je u kazneni progon 39-godišnjeg Marija V. iz Splita, vlasnika trgovine automobilima i motornim vozilima lake kategorije, te ga terete za kazneno djelo napuštanja nemoćne osobe i kazneno djelo posebnog slučaja krivotvorenja isprave, piše Slobodna Dalmacija .

Nakon provedene istrage ODO Šibenik tereti Marija, oca četvero djece, da je u listopadu 2011. godine sa svojim danas 84-godišnjim djedom Č.B. koji živi u Pirovcu zaključio ugovor o doživotnom uzdržavanju.

Tim se ugovorom obvezao da će djedu osigurati redovitu prehranu, liječničku pomoć, prikladan smještaj i da će snositi troškove, a zauzvrat mu je djed ugovorom dao svu svoju imovinu.

No, unuk se nije pridržavao ugovora već se, stoji u optužnici, odselio od teško bolesnog i slabo pokretnog djeda i prestao se brinuti o njemu, plaćati nastale režije te je 84-godišnjak ostao živjeti u kući bez vode, redovite i primjerene prehrane, higijene, liječničke skrbi i novca za plaćanje režija pa mu je na mirovini određena i ovrha što je sve skupa dovelo do toga da se starčevo zdravstveno stanje još više pogorša.

Ovjerio kod javnog bilježnika

No, to nije bilo sve. Početkom studenoga 2012. godine unuk je djedu lagao i rekao mu da će mu posuditi 500 kuna ako djed potpiše zadužnicu kojom osigurava povrat novca. Nesretni djed povjerovao je unuku i potpisao zadužnicu, no ona je glasila ne na 500 kuna, već se unuk malo “poigrao” i na papir ubacio još nekoliko nula pa je tako ispalo, što je poslije ovjerio u javnog bilježnika, da mu je djed dužan vratiti čak 500 tisuća kuna.

Na ispitivanju pred ODO-om, Marijo nije htio odgovarati na pitanja tužitelja, negirao je djelo, a tek je na upit svog branitelja kazao da je s djedom zaključio predmetni ugovor i da je nekih pola godine s njim živio u Pirovcu. Rekao je da je djedu platio utrošak vode, no da poslije više zbog posla nije živio s njim, ali da ga je posjećivao i vodio kod liječnika.

S druge strane, djed je na ODO-u kazao da mu se unuk sam ponudio da sklope ugovor o doživotnom uzdržavanju i da će se brinuti o njemu.

- No, ubrzo su počele stizati opomene za neplaćene režije, unuk se nije brinuo o meni, ostavio me je bez novca, podigao je dvije moje mirovine, a ubrzo se odselio. Ostao sam sam i napušten, nesposoban za brigu o kući, za kuhanje za nabavku hrane i lijekova.

Zbog minusa na računu, jer mi je uzeo dvije mirovine, sjela mi je ovrha, voda isključena, televizija odnesena, a dolaze mi opomene i za struju - rekao je nesretni 84-godišnjak koji se danas, kako doznajemo, nalazi u domu za starije.

ODO Šibenik traži optužnicom da se unuka kazni ukupno s 9 mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine, a djed je pred sudom prije dvije godine pokrenuo i postupak pobijanja zadužnice i pobijanja ugovora o doživotnom uzdržavanju, a taj se postupak još vodi pred Općinskim sudom u Splitu.

Krvav ležao tri dana

Zanimljivo je i svjedočenje Olgice V., obiteljske liječnice 84-godišnjaka.

- Početkom 2013. godine njegova kći mi je kazala da je otac pao u kući i tako krvav ležao tri dana jer nije bilo nikog da mu pruži pomoć. Rekla je da joj je otac tada rekao da unuk i njegova djevojka mjesecima ne dolaze kući, da nema ni vode ni struje. Kod liječnika su ga vodili susjedi, a ja sam mu znala davati novac jer mi ga je bilo žao - kazala je liječnica.

Opljačkao i vlastitu majku koja se sad "hrani iz kontejnera"

Zanimljivo je i da je djedova kći, a Marijeva majka, također svjedočeći kazala da je sin na isti način pokušao prevariti i nju, rekavši joj da mu da novac, a on će se brinuti za nju.

Ona mu je dala novac od kredita i novac s računa do dopuštenog minusa, no onda je ostala bez posla i sad živi “prehranjujući se po kontejnerima”. Rekla je i da je sin od drugih ljudi posuđivao novac i govorio da će ga djed vratiti, a jednog je dana nestao iz Pirovca. Djed ga je pokušavao kontaktirati, no nije uspio, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:59