SMRT RUKOMETAŠA

"Unutar 24 sata utvrdili smo da se radi o ubojstvu i svi su sad uhićeni"

Odbjegli napadač Angelo Georgievski pristao se predati policiji nakon višesatnih pregovora

Denis Tot

Makedonska policija svjesna je da je ubojstvo Denisa Tota pod posebnim povećalom domaće javnosti i medija, ali isto tako hrvatske javnosti i učinit će sve da ga rasvijetli do kraja, a prije svega motiv zbog kojeg je 27-godišnji rukometaš iz Đakova koji je igrao za skopski RK Butel nasmrt pretučen prošlog četvrtka oko 3.30 sati ispred ljetne terase narodnjačkog kluba Privilege u skopskom gradskom parku.

- Moramo uvjeriti i domaću i hrvatsku javnost da će sve u ovom slučaju biti raščišćeno - naglasio je Oliver Spasovski, ministar unutarnjih poslova Sjeverne Makedonije, koji je jučer popodne primio hrvatske novinare, a kojeg i dalje prozivaju da je policija nešto zataškavala, što on s indignacijom odbija.

Kobni udarac

Prema onome što je dosad rekonstruirano, ružna riječ upućena 19-godišnjoj Klementini Levkovskoj, koja je inače zbog zanemarivanja jednogodišnjeg djeteta bila pod tretmanom socijalne skrbi, bila je povod za reakciju Angela Georgievskog, 28-godišnjaka kojega su jučer oko 1.20 sati uhitili pripadnici tima za potrage makedonskog MUP-a. Tot koji je, kako smo doznali, te večeri bio u društvu s njom obratio joj se neprimjereno, i to je bio okidač.

Uslijedio je udarac koji mu je zadao Georgievski, nakon čega je pao na tlo i udario glavom o betonsku podlogu, a onda su ga nastavili tući na tlu. Među onima koji su mu zadavali udarce bila je Levkovska, kao što je vidljivo na objavljenoj snimci gradske kamere. Međutim, ministar Spasovski potvrdio nam je da je kamera iznad ulaza u klub snimila trenutak u kojem je Tot dobio kobni udarac u glavu, a to je bilo oko 3.30 sati.

- Cijeli ovaj slučaj je raščišćen za 24 sata. Prvi poziv MUP-u je upućen iz Kliničkog centra, a u tom trenutku nismo imali nikakvu prijavu da je ispred navedenog lokala bilo narušavanja javnog reda i mira ili nekog drugog događaja. Poziv je u 3.33 sata uputila jedna zaposlenica kluba, a Tot je oko 3.54 dovezen u Klinički centar. Liječnici su obavijestili MUP u 4.11 sati. Otada kreće istraga. Jedan tim ide u Klinički centar, a drugi prema diskoklubu, gdje nikoga ne zatječu, lokal je bio zatvoren. U nepuna 24 sata utvrdili smo da se dogodilo ubojstvo i uhitili dvoje osumnjičenih, a u srijedu i treću osobu.

Za prvoosumnjičenim smo morali raspisati međunarodnu tjeralicu kako ne bi napustio državu. Akcija je trajala nekoliko sati i osumnjičeni je prvo priveden u policijsku postaju, a potom u zatvor. Imali smo informacije na temelju kojih smo suzili prostor i uhitili ga - rekao je Spasovski. Nije odgovorio na pitanje je li Georgievski bio naoružan i gdje je točno uhićen.

Kako se na snimkama vidi da su postojali očevici koji nisu ništa poduzimali, Spasovski nam je rekao da se sve to istražuje. Na pitanje kako je moguće da je narodnjački klub radio bez dozvole odgovorio je:

- Policija nije odgovorna za sve. U utorak je klub zatvoren, ali ne zbog ovog slučaja, nego prethodnih kontrola.

- Ovakvi klubovi ili plaćaju reket ili su bliski s nekim na vlasti - kaže nam jedan skopski taksist. Dodaje kako je njegov kolega koji je došao po osumnjičene ispričao da su oni već bili sjeli u vozilo i da je tada prišao Denis Tot te nešto rekao djevojci, nakon čega je uslijedio udarac, a potom i "cipelarenje" na tlu. Da je hitna pomoć odmah bila pozvana, Denis Tot možda bi imao šanse za preživljavanje, no kako je na reanimaciju dovezen nakon pola sata, mozak je predugo bio bez kisika i svi napori liječnika da mu spase život bili su bezuspješni.

Sjedili u separeu

Spasovski nam je potvrdio da još traju vještačenja materijalnih tragova, a nije precizirao kada će biti dovršena. Angel Georgievski i još dvoje osumnjičenih su u istražnom zatvoru. Kakvu će verziju događaja iznijeti Georgievski tek će se vidjeti jer je odmah nakon uhićenja prepraćen u zatvor.

Na pitanje kako je moguće da se sve to događalo na ulazu u klub koji ima redarsku službu, naši sugovornici kažu da su i sami redari u takvim klubovima često uključeni u dvojbene aktivnosti, te da su neki od njih bliski policiji ili su nekad i sami bili pripadnici policije, a sada imaju zaštitarske tvrtke.

- Vlasnik zaštitarske tvrtke koja osigurava Privilege bio je osobni tjelohranitelj jednog od bivših makedonskih premijera - kaže naš izvor.

Sudski postupak u kojem se troje osumnjičenih tereti za ubojstvo hrvatskog rukometaša tek je počeo, a jedno od ključnih pitanja na koje još nije dan izričit odgovor je motiv i povod za brutalno premlaćivanje. Više bi se moglo znati tek nakon što i Angel Georgievski, prvoosumnjičeni kojem se već sudilo za kaznena djela u Sloveniji, dade svoj iskaz.

Kako smo doznali, Klementina Levkovska u Privilegeu je bila u društvu Andreja Kostovskog, ali te večeri su im se u separeu pridružili i Georgievski te Denis Tot. Koliko su vremena proveli zajedno i što su o tome osumnjičeni ispričali nakon što su uhićeni, zasad nije procurilo u javnost. Kako kažu naši izvori, vjerojatno bi ovih dana trebalo biti puno više informacija s obzirom na to da je pokrenuta istraga.

Pogriješili smo jer nismo odmah rekli: radi se o sumnjivoj smrti

Ja se ispričavam što u prvoj izjavi nisam rekla da se radilo o sumnjivoj smrti jer bi mnoge stvari bile jasnije. Pacijent je dovezen nešto poslije 4 sata ujutro bez srčane akcije i mi smo uspjeli u 15 minuta vratiti srčanu akciju. Napravili smo CT mozga i vidio se otok ali nije se vidjelo što je uzrok tog otoka. Ali, nemoguće je da netko preživi nakon sat vremena s takvom ozljedom.

Mi smo tražili što je uzrok tog otoka, bili su i neurokirurg, torakalni kirurg i abdominalni. Nismo znali da je pacijent sportaš i rukometaš, ali vidjeli smo da je u dobroj kondiciji - rekla nam je jučer predstojnica Klinike za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje (KARIL) Maja Mojsova.

Ravnateljica KARIL-a kaže kako su upravo oni dali nalog da se napravi obdukcija kako bi se ustanovio uzrok smrti te da ona zasad ne može spekulirati što je točan uzrok smrti.

Na naš upit je li točno da je ispred odjela u kojem je bio liječen hrvatski rukometaš Denis Tot bila policija, kako su to rekli iz rukometnog kluba Butel, ustvrdila je da to nije točno. Napomenula je da su upravo oni izvijestili tužiteljstvo da imaju sumnjivu smrt. Rekla je i kako nitko, osim oca, nije vidio Denisa Tota kad je preminuo.

- Majci je to bilo preteško - rekla nam je Mojsova.

Kazala nam je kako je samo jednom pregledala snimku premlaćivanja Denisa Tota i to ju je jako uznemirilo. Pritom je još jednom ponovila kako na njegovu tijelu nije bilo vidljivih ozljeda, a ni snimke koje su napravljene u bolnici nisi pokazale da ima prijeloma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:52