FILMSKA PLJAČKA

Upali u kuću pa ukrali skoro 2 milijuna kuna i nakit: ‘Djelovali su brzo i bezobrazno, jedan od počinitelja je bio prijatelj obitelji‘

‘Za 10 minuta opljačkali su kuću koja je inače velika i sve su u njoj pronašli‘, objavila je policija

Zaplijenjena sredstva

 PU dubrovačko-neretvanska

Policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske u suradnji s Policijskom postajom Ston i uz značajnu potporu Policijske uprave zagrebačke, Policijske uprave splitsko-dalmatinske, Policijske uprave zadarske i Policijske uprave istarske dovršili su kriminalističko istraživanje kaznenog djela teške krađe počinjenog sredinom kolovoza ove godine u mjestu Potomje na Pelješcu.

Tim je povodom danas u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj održana konferencija za medije na kojoj su o navedenom govorili načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević, voditelj Službe kriminalističke policije ove Policijske uprave Zoran Tikvica i načelnik Policijske postaje Ston Hrvoje Franković.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena osnovana sumnja da je pet državljana Hrvatske u dobi od 57, 50, 45, 43 i 30 godina, nakon prethodnog dogovora, u večernjim satima 14. kolovoza provalilo u obiteljsku kuću 54-godišnjaka odakle su, s više mjesta, otuđili ukupno 1.800.000,00 kuna u raznima valutama i apoenima i obiteljski nakit od bijelog i žutog zlata, javljaju iz policije.

Dvojica osumnjičenih, 45-godišnjak i 43-godišnjak, uhićeni su 17. kolovoza u Splitu, sljedećeg dana u Zadru uhićen je 50-godišnjak, 19. kolovoza u Zagrebu je uhićen 57-godišnjak, a sinoć u Puli 30-godišnjak.

image

Tiskovna konferencija policije

PU dubrovačko-neretvanska

Pretragom njihovih domova pronađen je veći dio otuđenog novca i sav otuđeni nakit.

Načelnik Pavličević zahvalio je na suradnji kolegama Službe kriminalističke policije ove Policijske uprave i Policijske postaje Ston i kolegama iz četiri spomenute policijske uprave koji su nam u značajnoj mjeri pomogli u ovom kriminalističkom istraživanju i uz čiju pomoć su obavljene pretrage domova i vozila osumnjičenih. Isto je tako zahvalio građanima koji su dostavili korisne informacije i uz čiju pomoć se ovo kazneno djelo razriješilo u svega nekoliko dana.

Voditelj Službe kriminalističke policije je rekao da sve uhićene osobe imaju kriminalni dosje, a da je jedna uhićena osoba bila osumnjičena za dva razbojništva u kojima je stradalo više osoba. Dodao je tome da je petorka djelovala vrlo brzo i da su, znajući da ukućani nisu kod kuće, u roku od samo 10 minuta otuđili spomenuti novac i nakit.

Načelnik Policijske postaje Ston Hrvoje Franković je pojasnio kako je policija za ovaj događaj zaprimila dojavu 15. kolovoza u 00.05 sati i da se odmah nakon zaprimljene dojave pristupilo osiguranju mjesta događaja i očevidu kojim je utvrđena količina otuđenog novca i nakita te se u kriminalističko istraživanje uključila i Služba kriminalističke policije.

Zahvalio je kolegama Policijske postaje Ston na danonoćnom radu zahvaljujući kojem je ovo kazneno djelo rariješeno u rekordnom roku, a počinitelji uhićeni i procesuirani. Isto tako, zahvalio je građanima na povjerenju koje su ukazali policiji i dali nam korisne informacije koje su pomogle u kriminalističkom istraživanju.

Voditelj Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Zoran Tikvica je detaljnije ispričao što se dogodilo, javlja lokalni portal Dubrovački dnevnik.

- Po dojavi smo proveli istraživanje koje je trajalo 24 sata i vrlo brzo smo utvrdili da je bilo pet počinitelja i brzo smo ih identificirali, u suradnji s kolegama. Na području Splitske županije 17. kolovoza su uhićene dvije muške osobe, sljedeći dan na području Zadarske jedan muškarac, a 19. kolovoza je uhićen jedan u Zagrebu te jučer jedan u Puli. Prve četiri osobe su u istražnom zatvoru u Dubrovniku, a peti će sutra biti ispitan. Tijekom uhićenja obavljene su brojne dokazne radnje, pretrage vozila i domova. Kod njih je pronađen znatan dio novca i kompletan nakit koji je jako vrijedan za obitelj. Pronašli smo i ovaj provalnički alat koji nam je važan jer su s njim počinjena brojna kaznena djela. Jedna uhićena osoba je osumnjičena za više kaznenih djela, točnije dva razbojništva u kojima je stradalo više osoba - pojasnio je Tikvica.

Jedan od počinitelja bio je prijatelj obitelji iz Pelješca te je tako saznao detalje koji su im kasnije olakšali ovaj razbojnički čin.

- Petorka je djelovala brzo i bezobrazno. Dali su i truda da saznaju kad ukućani nisu kod kuće i onda su za 10 minuta opljačkali kuću koja je inače velika i sve su u njoj pronašli - precizirao je Tikvica.

Policija nastavlja kriminalističko istraživanje budući da se u sklopu pretraga pronašao specifičan provalnički alat koji će biti poslan na vještačenje u Centar za kriminalistička istraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2022 09:47