GURNUO GA U RIJEKU

Uremoviću 12 godina za ubojstvo 'Dobrog duha Rijeke', Simkeov brat pokušao se ubiti pred sudnicom

 Tea Cimaš/CROPIX

RIJEKA - Riječanin Arnold Uremović (24) proglašen je krivim i osuđen na 12 godina zatvora zbog ubojstva 36-godišnjeg Vitomira Jovičića Simkea prozvanoga "Dobri duh Rijeke“.

Nepravomoćnu presudu danas u 13 sati obznanilo je vijeće kojim je predsjedala sutkinja Ika Šarić. U obrazloženju presude sutkinja Šarić je navela kako je jasno da je smrt uzrokovana utapanjem do kojeg je došlo činom optuženika.

- U svemu je najvažnije bilo pitanje vaše volje, odnosno da li ste postupali s neizravnom namjerom ili se radilo o svjesnom nehaju - rekla je Šarić i dodala.

- Vijeće smatra da ste postupali s neizravnom namjerom jer ste pristali na posljedice vašeg čina, a ne da ste bili lakomislen što podrazumijeva nehaj. Potom je detaljno objasnila taj stav rekavši da je utvrđeno kako je pokojni Simke bio duševno zaostala osoba, te da je bio u pripitom stanju, a nije znao ni plivati. Sve to Uremović je mogao vidjeti i znati da će kada se takva osoba baci u Riječinu vjerojatno nastradati.

- Pristali ste na sve posljedice, pa i na smrt koja se dogodila. Jasno je da nije imao šanse za preživljavanje. To da će se utopiti bilo je jasno i svjedocima koji su odmah rekli "Ubio si čovjeka. Vidjela sam da se ne može spasiti. Nisi normalan“ - navela je sutkinja iskaze svjedoka.

Osvrnula se i na to kako je Uremović Simkea prethodno ismijavao pred društvom tražeći da pleše, te da reakcija za njegovim spašavanjem nije bila adekvatna i pravovremena jer se čim ga je bacio okrenuo i otišao do društva.

- Niste pogledali gdje je i i hoće li se spasiti, isplivati. Da vam je prijatelj tako pao u Riječinu vjerojatno bi mu odmah skočili u pomoć, no ovo je Simke. Koga briga - obraćala se Uremoviću koji ju je pozorno slušao i na kraju rekao samo "Hvala“ te pognute glave otišao iz sudnice.

Od maksimalnih 15 godina Uremovića su "spasile“ olakotne okolnosti da je bio smanjeno ubrojiv i da je proživio djetinjstvo kakvo ne zaslužuje ni jedno dijete, dok mu je otegotna činjenica to da je osuđivan zbog nasilja. Kazno od 12 godina spojena je upravo s jednom presudom s Općinskoga suda pa mu je izrečene jedinstvena kazna od 12 godina i 3 mjeseca.





U optužnici riječkoga tužiteljstva navodi se da je Uremović zvani Arni 8. travnja prošle godine, oko 22,00 sata u Rijeci, na pješačkom mostu iznad Rječine između Titovog trga i Šetališta Andrije Kačića Miošića, ispred hotela "Kontinental“, pokojnog Simketa najprije ismijavao pred svojim poznanicima, a potom, pristajući da ga liši života, obuhvatio rukama oko nogu i struka te ga podigao iznad zaštitne ograde visine oko 115 cm i bacio na leđa u Rječinu.

Omalenog i mršavoga Simketa koji nije znao plivati vrlo brzo vodena je struja odnijela nizvodno u pravcu ušća Riječine u kojem se na kraju utopio. Njegovo tijelo pronađeno je tek desetak dana kasnije. Uremović je na suđenje priznao svoj bezobzirni čin i izrazio duboko žaljenje i kajanje, no u obrani je tvrdio kako nije imao namjeru ubiti Simkea kojeg je inače i poznavao.

Tvrdio je kako nije znao da Simke ne zna plivati jere ga je viđao na plaži u kupaćima, a naveo je i da nije istina da mu je Simke prije bacanja rekao kako ne zna plivati što je navodno čuo jedan očevidac. Slučaj Simke samo je jedan u nizu slučajeva nasilja među mladima koje je okončano na najtragičniji način, a izazvao je veliko ogorčenje Riječana posebno nakon što je krajem prošle godine u centru Rijeke također iz potpuno besmislenog i banalnog razloga na smrt pretučen 23-godišnji student Aleksandar Abramov iz Cresa.

Drama pred sudom: Simkeov brat pokušao se ubiti

Nakon izricanje presude na platou pred zgradom suda došlo je nemilog i umalo tragičnog događaja. Jedan od braće pokojnog Simkea, 28-godišnji Žarko Jovičić pokušao se ubiti skom s visokoga zida na ulicu Žrtva fašizma. Čak se tri puta zaletavao prema ogradi kako se s više od 10 metar bacio na cestu, no u tome su ga prvo spriječili TV snimatelji, a zatim i pravosudni policajac. Neutješnog, ali i vidino alkoholiziranog Žarka jedva su obuzdala četiri policajca koji su pristigla na intervenciju, a nakon 15 minutne „borbe“ privezan je za nosila nakon čega ga je odvezla Hitna pomoć. Nemilu scenu pratio je Simkeov najmlađi brat rekavši da se Žarko želio ubiti razočaran malom kaznom. - I meni je malo, ali što ću. Ne mogu se ubiti.

Otac Petar Jovičić također je rekao kako je kazna mala. - Malo. Malo je to, pa to je ubojstvo. Uništio je cijelu obitelj. Za takve stvari treba suditi maksimalno. To treba vješat, a ne 12 godina - komentirao je sa suzama u očima otac Petar.

Glavni riječki tužitelj Darko Karlović kazao je kako je zadovoljan odlukom suda i nije želio komentirati navode kako je Uremović trebao biti optužen za teško ubojstvo. -Vidite da je sud prihvatio naš stav i optužnicu i izrekao primjerenu kaznu. Mislim da je promašen. stav građanske inicijative "Pravda za Simkea“ koja je tražila 40 godina zatvora. Član inicijative D alibor Vidović, ogradio se od nekih stavova inicijative, ali je rekao kako i dalje smatra da je Uremović ostvario sva obilježje teškog ubojstva. No, smatra kako je u konkretnom postupku sud dobro presudio i kako tu nema nikakvih primjedbi. Istako je i kako svojim pismom nije želio vršiti pritisak na pravosuđe, a nikako na sud. (A.K.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 12:05