SLUČAJNO OTKRIVENO

USB stick razotkrio nevjerojatnu tajnu: Piruški Canjugi žalbu je pisala - tužiteljica!

Tražili su porijeklo novca u slučaju Dragana Kovačevića, a otkrili dosad nezapamćen slučaj

Bivši muž tužiteljice Mirele Alerić Puklin prenosio je Piruški Canjugi upute kako da se obrani u slučaju koji su vodili njezini kolege

 Goran Mehkek/Cropix

Kada su u listopadu 2020. istražitelji s nalozima za pretragu upali u stan poduzetnika Gorana Puklina, sigurno nisu na umu imali da će rezultati pretrage dovesti do optužbi za kompromitiranje istrage u najvećem gospodarskom predmetu u hrvatskoj povijesti - Agrokoru. Puklinov stan, mobiteli i računala pretraženi su tada zbog sumnji da je Puklin skrivao novac netom uhićenoga direktora Janafa, Dragana Kovačevića, sumnji za koje će se poslije pokazati da su bile promašene. No, ono što mu je slučajno nađeno u mobitelu istražitelje je dovelo do otvaranja dvaju potpuno novih slučajeva protiv Puklina, jednoga zbog natječaja za nabavu softvera za Hrvatsku lutriju te onoga u kojemu će se Puklin naći zajedno optužen sa svojom sada već bivšom suprugom, bivšom respektiranom tužiteljicom zagrebačkoga Županijskoga državnoga odvjetništva, Mirelom Alerić Puklin, ali i bračnim parom Canjuga, bivšom Agrokorovom menadžericom Piruškom i njezinim mnogo poznatijim suprugom, bivšim političarom Zlatkom Canjugom.

Svi poriču

Sve četvero okrivljenih poreklo je djelo za koje ih terete, a iz krugova obrane čulo se kako smatraju da je pokretanje istrage protiv bivše tužiteljice zbog curenja tajnih podataka zapravo traženje alibija Državnoga odvjetništva za spašavanje afere Agrokor, u kojoj doista tužiteljima ne cvjetaju ruže. Međutim, epilog tih predmeta pravno gledano nema veze s USKOK-ovim optužbama s kojima se suočavaju Puklini i Canjuge. Priča je počela kada je policija u listopadu 2020. godine u Puklinovu računalu najprije pronašla word dokument u kojemu je, pod naslovom "U odnosu na vaša pitanja", netko iznio niz vrlo stručnih savjeta vezanih uz predmet "veliki Agrokor". "Ako imate takvu izjavu, kojom I. T. potvrđuje da niste znali što potpisujete, predajte to u spis, ali ona sama po sebi nema dokaznu snagu, osim ako I. T. u svojoj eventualnoj (dobro pripremljenoj) dopuni obrane ne opiše sve okolnosti pod kojima vam je de facto podvalio da potpišete npr. Ugovor o ustupu tražbine, ali je on (I. T.), koliko sam ja vidjela, totalno nepredvidiv", jedan je od niza savjeta za koje su istražitelji zaključili da su napisani nekome od okrivljenika u slučaju Agrokor, te da se I. T. odnosi na Ivicu Todorića. Kako će se to uskoro utvrditi, samo četiri dana nakon što je nastao dokument pronađen kod Puklina, Piruška Canjuga stvarno u spis i dostavlja takvu Todorićevu izjavu. Naravno, zbog iznošenja vrlo stručnih i detaljnih savjeta, istražiteljima nije trebalo dugo da posumnjaju kako ove upute nije sastavljao Goran Puklin, inače ekonomist, nego njegova supruga, jedna od glavnih tužiteljica u slučaju Agrokor.

Tužiteljica piše žalbu

No, nakon što su kod Puklina naknadno pronašli jedan USB stick, USKOK-ovi su tužitelji optužbe protiv svoje bivše kolegice proširili, te je terete da je osobno napisala i dijelove žalbe Piruški Canjugi protiv rješenja o istrazi. Istrazi koju je protiv Piruške Canjuge pokrenuo tužiteljski odjel u kojemu je Alerić Puklin radila. Riječ je o tzv. slučaju mali Agrokor, a način na koji su istražitelji povezali bivšu tužiteljicu sa žalbom Piruška Canjuge doista je zanimljiv. Na USB-u koji je pronađen kod Puklina otkriven je i word dokument pod nazivom "Žalba", a čiji je autor, prema svojstvima dokumenta, Mirela Alerić Puklin. Radilo se o žalbenim navodima na rješenje o istrazi u slučaju, a dokument je, također prema svojstvima, kreiran nekoliko dana prije nego što će Piruška Canjuga formalno podnijeti svoju žalbu na istragu u tome predmetu.

U žalbi Piruške Canjuge pronađen je dio teksta potpuno identičan onome s USB-a, štoviše imao je i identične interpunkcijske pogreške. Naime, dok su u jednome djelu žalbe Piruške Canjuge, ona i njezin odvjetnik, Canjugu adresirali kao III. okr. (okrivljenu), u dijelu žalbe koja je identična onoj s USB sticka pronađenoga kod Puklina žaliteljica sebe adresira kao "III:osum.", s dvotočkom između rednoga broja i statusa žalitelja. Iz toga su istražitelji zaključili kako je Mirela Alerić Puklin poslala preko svojega supruga žalbu Canjugama, a Canjuge su dio te žalbe samo kopirale u svoju žalbu, ne pazeći pritom na interpunkciju.

Premda je USKOK optužnicu podignuo pred Županijskim sudom u Zagrebu, postoji velika izvjesnost da će se slučaj delegirati nekom drugome sudu jer Mirela Alerić Puklin zbog svojega dugogodišnjega staža na zagrebačkom sudu poznaje gotovo sve suce koji bi joj sada trebali suditi.

PIRUŠKA CANJUGA

Muževi donosili korisne informacije

Piruška Canjuga, bivša menadžerica u Agrokoru, optužena je da je preko svojega supruga dobivala tajne podatke od tužiteljice i koristila se njima u svojoj obrani protiv optužbi u slučaju Agrokor. Premda se ona i tužiteljica uopće ne poznaju, komunikacija se, prema sumnjama USKOK-a, odvijala preko njihovih muževa koji su bili bliski poznanici.

ZLATKO CANJUGA

Puklina nagovorio da mu otkriva tajne podatke

Zlatko Canjuga, koji je u devedesetima obnašao niz politički funkcija, između ostaloga onu glavnog tajnika HDZ-a, te predsjednika zagrebačke Gradske skupštine i NK Croatije, optužen je da je poticao Puklina da mu pribavi tajne podatke iz istrage u slučaju Agrokor, a kako bi pomogao svojoj supruzi da ospori optužbe. U navedenom slučaju P. Canjuga je i oslobođena optužbi.

MIRELA ALERIĆ PUKLIN

Bivšem suprugu davala informacije

Mirela Alerić Puklin, koja je nakon uhićenja svojega supruga u listopadu 2020. sama zatražila svoje razrješenje u tužiteljstvu, optužena je da je svojemu suprugu davala tajne podatke i pravne sugestije protiv predmeta vlastitoga tužiteljstva koje bi ovaj zatim davao Canjugama, te da im je čak pisala i dio žalbe. Kao i njezin bivši suprug, niječe sve optužbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:56