REAGIRAO ZAŠTITAR

Ušetao u trgovački centar i ukrao Hugo Boss tenisice. Prethodno je 11 puta kazneno osuđivan: ‘Htio sam razgledati!‘

Zanimljivo je da je tijekom sudskog postupka kao nezakonit dokaz izdvojen zapisnik i snimka ispitivanja okrivljenika

Policijski očevid, ilustracija 

 Darko Tomas/Cropix

Zagrepčanin Senad S. (32) ne zna čitati ni pisati, ali zato zna krasti. Uzdržava se sakupljajući sekundarne sirovine ali drag mu je i odlazak u trgovačke centre metropole.

Kad je 14. prosinca oko 20.30 sati ušetao u popularnu trgovinu Peek&Cloppenburg u zagrebačkom City Centar One East za oko su mu zapele tenisice Hugo Boss, veličina 40. S police ih je uzeo, pogledao cijenu od 172 eura i odlučio ih zadržati pa je s njima, bez plaćanja krenuo mimo blagajne. Zahvaljujući zaštitaru nije daleko stigao. Završio je u pritvoru, prijavljen je za krađu i nedavno osuđen nepravomoćno na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu na osam mjeseci zatvora.

-Tog dana sam došao u trgovinu sa djevojkom. Pogledao sam te tenisice za koje me teretite da sam ih ukrao. Uzeo sam ih u ruku s namjerom da ih bolje razgledam. Zaštitar je očito mislio da ih namjeravam ukrasti pa je zato zvao policiju i odveo me u susjednu prostoriju – branio se optuženi u sudnici.

Zanimljivo je da je tijekom sudskog postupka kao nezakonit dokaz izdvojen zapisnik i snimka ispitivanja okrivljenika od 15. prosinca na policiji jer su takvim ispitivanjem povrijeđena prava obrane. Naime, Senad S. je nepismena osoba koja se zna samo potpisati pa stoga sud zaključuje da okrivljeni ne može imati cjelovitost shvaćanja, pamćenja i djelotvornog korištenja prava iz pisane pouke o pravima, jer ju isti ne može niti pročitati. Ujedno, na tom prvom ispitivanju bio je bez odvjetnika a budući je zbog svoje nepismenosti ograničen u kapacitetu shvaćanja prava te kaznenog postupka u cjelini i time nesposoban da se sam brani, odsutnost branitelja za sud predstavlja povredu zajamčenog prava obrane koji dovodi do nezakonitosti takvog dokaza.

Snimka sa videonadzora trgovine, pak, u spis nije dostavljena jer je policija izvijestila sud da snimku nije bilo moguće izuzeti zbog kratkog vremena čuvanja iste na snimaču, a od krađe je prošlo tri godine.

Pa je ispitan zaštitar Klemm securityja koji je osumnjičenog dočekao na izlazu iz trgovine.

- Mlađi muškarac kratke kose i nešto niži od mene, a ja sam 182 cm, ušao je pred kraj radnog vremena u trgovinu noseći u ruci staru vrećicu Konzuma. Vidio sam da uzima tenisice i izlazi iz trgovine. Prilikom prolaska reagirao je senzor za krađe pa sam ga čekao ispred trgovine, odveo ga u posebnu prostoriju, obavijestio šefa i pozvali smo policiju – prisjetio se zaštitar navodeći da se snimke čuvaju tek mjesec dana.

Sud je prilikom odlučivanja o visini kazne kao otegotnu okolnosti uzeo u obzir okrivljenikovu višestruku osuđivanost. Do sada je, naime, 11 puta kazneno osuđen, a kako od prije ima presude za krađe i teške krađe, za sud je Senad S. specijalni povratnik kojem krađe predstavljaju obrazac ponašanja. Ni njegova prekršajna evidencija nije čista jer je devet puta prekršajno sankcioniran a to, zaključuje sud, ilustrira Senadovo nepoštivanje pravnog poretka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 00:06