OGLASILI SE PRIOPĆENJEM

USKOK I DORH O SLUČAJU JOSIPE RIMAC 'Mi nismo izvor informacija objavljenih u medijima. Rješenje o istrazi poslano je na najmanje 29 adresa...'

Uhićenje Josipe Rimac
 Ronald Goršić / CROPIX

DORH i USKOK oglasili su se priopćenjem o uređaju za prisluškivanje koji je Josipa Rimac pronašla u svom automobilu i curenju informacija u njenom slučaju.

Kako navode u priopćenju, oni nisu izvor informacija objavljenih u medijima jer, kako navode, svako objavljivanje sadržaja provedenih dokaznih radnji tijekom istrage šteti probicima kaznenog postupka radi čega je policiji naloženo provođenje izvida.

- U konkretnom predmetu rješenje o provođenju istrage doneseno je 30. svibnja 2020. te je, sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, uručeno ili poslano putem pošte svim okrivljenicima i njihovim braniteljima. Radi se o najmanje 29 osoba. Svi javno objavljeni transkripti su upravo oni koji su navedeni u rješenju o provođenju istrage.

Usporedba objavljenog sadržaja s transkriptima koji se navode u rješenju pokazuje da su javno objavljeni transkripti djelomično netočno interpretirani. Ističe se da je posebnim dokaznim radnjama evidentiran velik broj razgovora od kojih je samo mali broj naveden u rješenju o provođenju istrage radi dokazivanja postojanja osnovane sumnje.

Činjenica da su javno objavljeni samo oni razgovori koji su bili navedeni u rješenju o provođenju istrage i time bili dostupni velikom broju naprijed navedenih osoba, potvrđuje da USKOK nije izvor objavljenih informacija. Nadalje, ističemo da sukladno Zakonu o kaznenom postupku, nakon donošenja rješenja o provođenju istrage svi okrivljenici i njihovi branitelji imaju pravo uvida u spis i pravo razgledavanja, prepisivanja, preslikavanja i snimanja spisa.

Iako prema odredbama Zakona o kaznenom postupku istraga nije tajna nego nejavna, stav je DORH-a i USKOK-a da objavljivanje sadržaja provedenih dokaznih radnji tijekom istrage šteti probicima kaznenog postupka zbog čega je izuzetno važno utvrditi tko je odao podatke. Iznošenjem tvrdnji da 'iz DORH-a i USKOK-a cure informacije' diskreditiraju se uloženi napori i rad državnog odvjetništva u cjelini i potiče nepovjerenje u njegov rad - navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2022 19:23