AFERA DINAMO II

USKOK ima poseban zahtjev oko Modrića, Ćorluke, Lovrena i Mandžukića, Mamićeva obrana se usprotivila!

Na sudu u Osijeku napokon je pročitana optužnica u toj aferi, čime je drugi put službeno počelo suđenje

Zoran i Zdravko Mamić

 Ronald Gorsic/Cropix

Ne smatram se krivim, ponavljali su jedan za drugim okrivljenici u aferi Dinamo II nakon što im je poslije gotovo dva sata čitanja pročitana USKOK-ova optužnica kojom ih se tereti da su iz GNK Dinamo nezakonito izvukli 19,1 milijun eura, pri čemu je klub oštećen za 26,5 milijuna eura.

Umjesto bjegunaca, prvookrivljenog Zdravka Mamića koji se tereti da je ostale okrivljene povezao u zločinačku organizaciju te njegova brata Zorana, da se ne smatraju krivima izrekli su njihovi odvjetnici Filip Glavaš i Mijo Golub. Ostala petorica - Damir Vrbanović, Mario Mamić, Sandro Stipančić, Igor Krota i Nikky Arthur Vuksan - sami su se isto tako izjasnili.

Tako je na Županijskom sudu u Osijeku napokon pročitana optužnica u toj aferi, čime je drugi put službeno počelo suđenje. Prethodno je sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Davora Mitrovića odbilo Glavašev prijedlog da se obje optužnice protiv Zdravka Mamića, koje su spojene u Dinamo II, ponovno vrate na odlučivanje novom, kako je rekao, "nepristranom optužnom vijeću" jer su u prijašnjim optužnim vijećima, koja su tijekom 2019. godine potvrdila obje optužnice, članovi bili suci Zvonko Vekić, Darko Krušlin i Ante Kvesić, koji su pod istragom da su od Zdravka Mamića primili mito. Vekić i Kvesić bili su u jednom, a Krušlin u drugom vijeću.

- Notorno je da su se suci Kvesić, Vekić i Krušlin prilikom rada vijeća i donošenja odluke morali izuzeti jer je nedvojbeno da nisu bili nepristrani - rekao je Glavaš.

Zamjenik ravnateljice USKOK-a Sven Mišković tome se usprotivio, rekavši kako je "upravo Zdravko Mamić proizveo i doveo do koruptivnog postupanja prema sucima, a njihovo izuzeće nije tražio kod potvrđivanja optužnice". Zanimljivo, sudac je tijekom izlaska okrivljenih, branitelja i predstavnika medija iz dvorane, a prije donošenja odluke, zatražio da svi iznesu svoje osobne stvari jer, kako je rekao, imaju informaciju da ih je "prilikom jedne od prošlih rasprava u vrijeme donošenja odluke sudskog vijeća jedna od stranaka snimala".

Bilo je to drugo čitanje ove optužnice, a ovaj put je Mišković bio i nešto brži. Prvi put, 3. ožujka 2021., trebale su mu 133 minute, a ovaj put je to uspio odraditi za 115 minuta. Tako je nakon ukupno 11 odgoda ovo suđenje krenulo ispočetka. Prva rasprava u ovom kaznenom postupku bila je zakazana još 19. listopada 2020., a u tom prvom setu meča između suda s okrivljenima i obranama bilo je čak sedam odgoda dok optužnica nije pročitana 3. ožujka 2021.

Ubrzo nakon toga je Zdravko Mamić optužio suce Vekića, Krušlina i Kvesića da ih je podmićivao, a njegov brat Zoran pridružio mu se u bijegu kako bi izbjegao služenje zatvorske kazne zbog pravomoćnosti presude u aferi Dinamo I. Uslijedio je zastoj ovog postupka sve dok prije nekoliko mjeseci nije odlučeno da će se i Zoranu Mamiću suditi u odsutnosti, što je za Zdravka odlučeno ranije. U drugom su setu uslijedile nove četiri odgode sve dok sada nije pročitana optužnica.

Nova rasprava zakazana je za 2. svibnja, a sud će dotad odlučiti o zahtjevu obrane Marija Mamića za izdvajanje nezakonitih dokaza na što, kako je rekao odvjetnik Nikola Mandić, čekaju već šest godina. USKOK je predložio da se svjedoke, među kojima su i naše velike zvijezde kao što su Luka Modrić, Dejan Lovren, Mario Mandžukić i Vedran Ćorluka, ne saslušava uživo, nego da se njihovi iskazi pročitaju, ali obrane se s tim nisu složile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:56