ZLOPORABA POLOŽAJA

USKOK istražuje dvojicu ogulinskih policajaca: ‘Uzimali su novac migrantima koji su ilegalno ušli u Hrvatsku‘

O ovome slučaju oglasila se i Policijska uprava karlovačka, ističući da su osumnjičeni policajci udaljeni iz službe

Ilustrativna fotografija

 Damir Skomrlj/Cropix

Dvojica ogulinskih policajaca, ako je suditi prema pokrenutoj istrazi USKOK-a, prokockala su karijeru zbog zloupotrebe položaja i ovlasti "teške" 220 eura! Rješenjem načelnika PU karlovačke policijski je dvojac udaljen iz službe te će protiv njih, sukladno odredbama Zakona o policiji, biti pokrenut disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti.

Naime, USKOK policajce u dobi od 48 i 29 godina sumnjiči da su uzimali novac od migranata koji su ilegalno ušli u Hrvatsku. Točnije, od svakog ilegalca su uzeli po deset eura pravdajući taj iznos za navodne troškove njihova prijevoza do Zagreba.

A sve je počelo 4. kolovoza tijekom obavljanja službe na području Slunja. Tijekom osiguranja 19 stranih državljana koji su toga dana dovedeni u PP Slunj kako bi se utvrdilo ispunjavaju li uvjete ulaska i boravka u Lijepoj našoj, dvojica osumnjičenih policajaca strancima su rekla da postoje troškovi s obzirom na to da su iskazali namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnu zaštitu. Po osobi su tražili deset eura, pa su im migranti tako uručili najmanje 190 eura.

Čuvši taj prijedlog, nije dugo trebalo da se migranti, koji su nezakonito ušli u Hrvatsku, požale drugim policajcima koji su ih preuzeli i koji su o svemu odmah obavijestili rukovoditelje. Potom su prokazani policajci uhićeni i s kaznenom prijavom USKOK-u zbog zloupotrebe položaja i ovlasti predani pritvorskom nadzorniku.

USKOK je ujedno proveo hitne dokazne radnje prepoznavanja okrivljenika koje je, na zahtjev USKOK-a, proveo sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu ispitivanjem stranih državljana kao svjedoka. I svi su potvrdili da su dvojica policajaca prošli petak oko 8.30 sati u prostorijama PP-a Slunj od njih tražili novac, koji su im dali i koji su policajci zadržali za sebe.

USKOK sumnja da je stariji policajac popisivao podatke stranaca, a da je mlađi od njih pritom tražio da prikupe i predaju im svaki po deset eura. Nakon prikupljanja novca, četvorica stranaca su policajcima predala ukupno 220 eura, koje je policijski dvojac, kako se ubrzo otkrilo, zadržao za sebe.

Nakon što su policajci ispitani u tužiteljstvu, odnosno na Županijskom sudu u Zagrebu, kako je priopćio USKOK, nije predloženo određivanje istražnog zatvora. Razlog? Jer nisu ispunjene zakonske pretpostavke za podnošenje takvog prijedloga budući da su "prethodno provedene dokazne radnje prepoznavanja okrivljenika i ispitivanja svjedoka te da su okrivljeni policijski službenici udaljeni iz službe", zbog čega nema opasnosti od utjecaja na svjedoke ili, pak, ponavljanja kaznenog djela.

Kako se može čuti u policijskim kuloarima, zbog navedenog poteza dvojice policajaca s druge strane zakona pod lupu je došlo njihovo cjelokupno radno djelovanje kako bi se utvrdilo je li njihov neprimjereni potez od prošlog tjedna izoliran slučaj i iznimka praćena trenutnom lošom financijskom situacijom ili je toga bilo još. Predviđena kazna je od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 07:06