NOCTURNO NA PERISTILU

USKOK istražuje Puljka zbog bizarne prijave, oštetio je grad svirkom akustične gitare? ‘To su milijunski iznosi‘

Teoretski, Puljak bi zbog zaključka kojim je odobrio da na ovom mjestu akustično sviraju lake note mogao završiti u zatvoru na više godina

Ivica Puljak

 Nikola Vilic/Cropix

Policijski USKOK ponovno ulazi u zgradu splitske gradske uprave i provodi izvide oko anonimne kaznene prijave protiv gradonačelnika Ivice Puljka, koju je podnijela anonimna osoba, a zapravo iza nje stoji nekoliko stanovnika centra grada. Prijavu smo objavili prije nekoliko dana, a podnesena je malo prije toga. Iz Banovine su nam potvrdili da počinju izvidi, ali za sada nisu voljni komentirati najnoviji postupak protiv gradonačelnika.

Ovoga puta razlog je vjerojatno najbizarniji dosad: istražitelji pokušavaju utvrditi je li Puljak počinio kazneno djelo tako što je dozvolio da u ljetnim mjesecima na Peristilu svira akustična glazba uživo - kao i svakog ljeta još od 2006. godine.

Službenici PNUSKOK-a su od splitske gradske uprave zatražili kompletnu dokumentaciju i najavili razgovore sa zaposlenicima, a na koncu cijelog tog procesa vjerojatno i sa samim gradonačelnikom kao glavnim sumnjivcem. Slučaj su evidentno shvatili krajnje ozbiljno.

Prekršio dva pravilnika

U prijavi se tvrdi da je Ivica Puljak "prekršio dva pravilnika Grada Splita i zlouporabio položaj i ovlasti, izdavši dozvolu za prekoračenje buke manifestaciji koju izvodi privatni poduzetnik, ustupivši korištenje trga manifestaciji ‘‘Nocturno‘ na Peristilu". Time je, navodi se, oštetio Grad za najam javne gradske površine "u milijunskim iznosima".

Teoretski, Puljak bi zbog zaključka kojim je odobrio da na ovom mjestu akustično sviraju lake note, najčešće obrade svjetskih hitova prilagođenih ukusima starije publike, čak mogao završiti na višegodišnjoj zatvorskoj kazni. Takav razvoj događaja, dakako, zasad nije izvjestan - ali simptomatično je da se cijeli proces odvija po strogim pravilima službe i da će, ako ništa drugo, zahtijevati poprilično vremena i resursa. I PNUSKOK-a koji će izviđati, i gradske uprave koja će objašnjavati.

Ovu manifestaciju svojim pismom podržala je Turistička zajednica grada Splita, koja ju je uvrstila u svoj program i objasnila da "uvelike pridonosi obogaćivanju kulturno-turističke ponude i potrošnje" te da je "izvanredno prihvaćena od domaćih i stranih posjetitelja, građana i njihovih gostiju".

Nova splitska vlast, međutim, od prošle godine strogo provodi odredbe Zakona o zaštiti od buke, ali i odluku Gradskog vijeća s konca 2021. godine koja regulira ovu materiju. Zakon se do prošlog ljeta uglavnom ignorirao, no od tada se uklanjaju zvučnici i svi ostali izvori buke na otvorenom prostoru i redari patroliraju gradom kako bi ugasili glazbu nakon zakonske granice u 23.30.

Gradsko vijeće, pak, donijelo je odluku kojom se najviša moguća razina buke može prekoračiti na manifestacijama na otvorenom prostoru na osamnaest lokacija u gradu - a među njima je eksplicitno naveden i Peristil - ali i na drugim mjestima na kojima to odobri gradonačelnik. Puljak će jednako kao za Peristil potpisati zaključke za održavanje Ultra festivala, proslave svetog Duje, Splitskog festivala i drugih sličnih manifestacija na otvorenom. Možda zaradi još koju prijavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:05