NOVA ISTRAGA

USKOK istražuje sedmoricu: Sumnjiči ih se za zločinačko udruživanje, dvojica su turski državljani

USKOK je sucu istrage suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv šestorice okrivljenika

Ilustracija

 Vlado Kos/Cropix

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU koprivničko-križevačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv sedmorice okrivljenika (1984., 1971., 2000., 2004., 2001., 1978., 1977.), od kojih su dvojica turski državljani, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma počinjeno u sastavu zločinačkog udruženja.

Osnovano se sumnja da je I. okr., od početka kolovoza 2022. do 15. lipnja 2023. na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike i više nepoznatih osoba s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi kontinuiranim nedozvoljenim prevođenjem većeg broja stranih državljana s područja BiH u Hrvatsku izvan obilježenih graničnih prijelaza i njihovim daljnjim prijevozom kroz Hrvatsku do odredišnih destinacija u drugim državama članicama EU za novčanu naknadu.

U realizaciji navedenog, I. okr. je posredstvom VII. okr. s nepoznatim osobama dogovarao vrijeme i broj stranaca koje će prevesti s područja BiH u Hrvatsku do dogovorene lokacije i organizirati njihov daljnji prijevoz do drugih država članica EU, za naknadu od najmanje 1.500,00 eura po osobi, a koju je proviziju VII. okr. preuzimao od nepoznatih osoba i predavao je I. okrivljeniku. Po postignutom dogovoru, I. okr. je angažirao više nepoznatih osoba koje su sukladno njegovim uputama prevodile strance preko bosansko-hrvatske granice izvan obilježenih graničnih prijelaza.

Za njihovo preuzimanje i prijevoz do dogovorenog mjesta na području Hrvatske I. okr. je angažirao II. do VI. okr., koji su po njegovim uputama i za dogovorenu novčanu naknadu, unajmljenim vozilima odlazili na lokacije u neposrednoj blizini prelaska hrvatsko-bosanske granice, gdje su preuzimali strance, znajući da su državnu granicu prešli ilegalno, te ih prevozili do dogovorenih lokacija, uglavnom na području Zagreba, a gdje su ih dočekivale nepoznate osobe koje su ih po uputama I. okr. prevozile dalje prema Sloveniji i u druge države članice EU.

Na opisani način okrivljenici su iz BiH u Hrvatsku, radi njihovog daljnjeg organiziranog prijevoza do odredišnih destinacija na području drugih država članica EU, prebacili najmanje 138 stranaca koji nisu ispunjavali uvjete ulaska i boravka na području država članica EU te su se pritom nepripadno materijalno okoristili i to I. okr. za najmanje 186.947,82 eura, II. okr. za najmanje 5.800,00 eura, III. okr. za najmanje 2.000,00 eura, IV. okr. za najmanje 700,00 eura, V. okr. za najmanje 100,00 eura, VI. okr. za najmanje 2.500,00 eura, a VII. okr. za zasad točno neutvrđeni iznos.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv šestorice okrivljenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 04:44