‘STJECAJ OKOLNOSTI‘

Uskok o fotografiji koju je objavio Mamić: ‘Zamjenik ravnateljice i suci slučajno su bili za istim stolom‘

‘Ističemo kako niti u jednom trenutku zamjenik ravnateljice nije sa sucima razgovarao o bilo kojem predmetu‘, kažu iz Uskoka
Zdravko Mamić i Sven Mišković
 Paun Paunović/Boris Kovačev/Cropix

Povodom fotografija koje je na svojem Facebooku profilu objavio Zdravko Mamić, a na kojima u jednom osječkom kafiću za istim stolom sjede zamjenik ravnateljice USKOK-a Sven Mišković te suci osječkog Županijskog suda Miroslav Rožac i Miroslav Jukić, oglasio se i Uskok.

Priopćenje Uskoka ispod prenosimo u cijelosti.

- Pravomoćno osuđeni Zdravko Mamić objavio je na svojoj društvenoj mreži fotografije koje su jučer snimljene u Osijeku, a na kojima su u kafiću snimljeni zamjenik ravnateljice USKOK-a i dvojica sudaca iz Osijeka, te se iz Bosne i Hercegovine gdje se nalazi u bijegu javnosti obratio popratnim tekstom u kojem je naveo čitav niz insinuacija i netočnih konstrukcija. Stoga, radi točnog informiranja javnosti, objavljujemo sljedeće priopćenje. (8. 9. 2021.)

Zamjenik ravnateljice koji je jučer u Osijeku bio na raspravi koja se vodi pred Županijskim sudom u Osijeku doista je u pauzi rasprave otišao u kafić popiti kavu. Poslije njega su slučajno, bez ikakvog prethodnog dogovora, došla i dvojica sudaca toga suda koji ne postupaju niti u jednom predmetu koje pred navedenim sudom zastupa taj zamjenik ravnateljice.

Suci su po dolasku u kafić doista sjeli za isti stol sa zamjenikom ravnateljice te su se kratko zadržali u razgovoru nakon čega se zamjenik ravnateljice vratio na nastavak rasprave. Ističemo kako niti u jednom trenutku zamjenik ravnateljice nije sa sucima razgovarao o bilo kojem predmetu niti je uopće bilo govora o temama koje bi bile povezane s njihovim poslovima. Dakle, potpuno je netočna zlonamjerna konstatacija Zdravka Mamića da bi se radilo o „suprotstavljenim stranama koje se časte i dogovaraju“.

Činjenica da su zamjenik ravnateljice USKOK-a i suci Županijskog suda u Osijeku stjecajem okolnosti popili kavu u istom kafiću u spomenutoj objavi Zdravka Mamića potpuno je neutemeljeno iskorištena za konstrukcije koje plasira, očito u nedostatku pravnih argumenata.

Napominjemo da niti Etičkim kodeksom državnih odvjetnika niti bilo kojim drugim aktom nije zabranjeno kolegijalno druženje tužitelja sa sucima. Također ističemo kako okolnosti u kojima se dogodio ovaj konkretan susret ne smatramo neprimjerenima, niti da je time na bilo koji način dovedena u sumnju nepristranost tužitelja i sudaca, poručili su iz Uskoka.

Podsjetimo, Mišković je tužitelj koji je zastupao i još zastupa optužbu protiv Mamića u oba predmeta, i u onome u kojemu je pravomoćno osuđen, te u drugome predmetu u kojemu se Mamiću još sudi. Jukić i Rožac bili su, pak, članovi sudskog vijeća koje je pod predsjedanjem Darka Krušlina, nad kojim se sada vodi istraga zbog sumnje da je od Mamića primio mito, osudilo Zdravka i Zorana Mamića, Damira Vrbanovića i Milana Pernara na zatvorske kazne.

Također, Jukić je bio i član optužnoga vijeća koje je potvrdilo drugu optužnicu protiv Mamića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:25