GRAĐEVINSKE MALVERZACIJE

Uskok objavio detalje o uhićenima u Dalmaciji: Otkriveno kako su zaštićeni prostor ‘pretvarali‘ u građevinski

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja uz kaznenu prijavu USKOK-u osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku
Ilustrativna fotografija
 Duje Klarić/Cropix

Uskok je u četvrtak pokrenuo istragu protiv šestero osumnjičenih za više kaznenih djela povezanih s prenamjenom i legalizacijom zemljišta na otoku Braču, a protiv prvoosumnjičene bivše šefice za prostorno uređenje i graditeljstvo u Supetru zatražio je i istražni zatvor.

Nakon jučerašnjeg uhićenja i policijskog kriminalističkog istraživanja Uskok je pokrenuo istragu protiv osumnjičene šestorke zbog zloporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te poticanja ili pomaganja u tim nedjelima.

Istražni zatvor tužiteljstvo je zatražilo za bivšu šefica, kasnije savjetnicu u županijskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo u Supetru Snežane Bralić.

Osim nje pod istragom su se našli i investitor Tonći Kelam, arhitekt Dinko Grgurević, geodet Emil Zlatar, Antonio Mikačić i Željko Babić, kojima su u srijedu također pretraženi uredi i domovi. U pretragama su, kako navodi policija, oduzeti kompjutori, laptopi i mobiteli.

Ne navodeći imena istražitelji tvrde da je od 2014. do 11. listopada ove godine, "sukladno prethodnom dogovoru s 50–godišnjim vlasnikom nekretnina na području Brača, pet osoba svojim postupanjem omogućilo da suprotno zakonu ishodi najmanje pet rješenja o izvedenom stanju, kojim su legalizirane navodne građevine na zemljištima koja se nalaze izvan građevnog područja, a taj dio je prostornim planom označen kao zaštićeni prostor".

Policija i Uskok navode da su osumnjičeni na zemljištima koje nije bilo građevinsko u vrijeme legalizacije lažno prikazivali da su na njima objekti i kasnije ih prodavali kao višestruko skuplje građevinsko zemljište.

Upravo investitora Tonćija Kelama terete da je kupovao zemlju i provodio postupak ozakonjenja za objekte koji nikada nisu postojali te je kao vlasnik zemlju prodao, a u tome su mu navodno pomogli ostali osumnjičenici.

Policijsko priopćenje prenosimo u cijelosti:

Kako navodi PU splitsko-dalmatinska, Služba organiziranog kriminaliteta u koordinaciji s USKOK-om dovršila je kriminalističko istraživanje nad šestero hrvatskih državljana, 62-godišnjakinjakinjom, dvojicom 50-godišnjaka, 35-godišnjakom i dvojicom 33-godišnjaka.

Postoji osnovana sumnja da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, poticanja na krivotvorenje službene ili poslovne isprave, krivotvorenja isprave te poticanja na krivotvorenje isprave.

Postoji sumnja kako je razdoblju od 2. travnja 2014. do 11. listopada 2021., sukladno prethodnom dogovoru s 50–godišnjim vlasnikom nekretnina na području Brača, pet osoba svojim postupanjem omogućilo da suprotno zakonu ishodi najmanje pet rješenja o izvedenom stanju, kojim su legalizirane navodne građevine na zemljištima koja se nalaze izvan građevnog područja, a taj dio je prostornim planom označen kao zaštićeni prostor.

Policija navodi kako su 50-godišnjak, 35-godišnjak i dvojica 33-godišnjaka izrađivali arhitektonske i geodetske snimke u kojima su lažno ucrtavali da se na nekretninama - zemljištu u vlasništvu 50-godišnjaka, nalaze slobodnostojeće - manje zahtjevne nezavršene stambene zgrade ili zgrade stambeno-poslovne namjene, iako su znali da na nekretninama nije bilo takvih zgrada, tj. nije bilo zgrada koje su se mogle ozakoniti, odnosno znali su da se radi o maketama zgrada.

Snimke su izrađivali znajući da će ta dokumentacija biti predana u rad uredu zaduženom za donošenje rješenja o izvedenom stanju, a nakon toga je 62-godišnjakinja, državna službenica, zaposlenica ureda, koristeći ovlaštenja koja proizlaze iz radnog mjesta, bez obavljanja očevida sačinjavala zapisnike u kojima je neistinito navodila kako stanje na terenu odgovara priloženim snimkama, te iako nisu bili ispunjeni zakonski uvjeti u pet predmeta provela postupke i izdala pet rješenja o izvedenom stanju, na koji je način ozakonila navodne zgrade i samostojeće objekte, te time izravno utjecala na značajno povećanje vrijednosti nekretnina.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje sumnje da je 62-godišnjakinja, kao službena osoba iskoristila svoj položaj i ovlasti i time drugom pribavila znatnu imovinsku korist tako što je u više navrata u službene isprave unijela neistinite podatke i svojim potpisom ovjerila takve isprave i uporabila ih u službi kao da su istinite, pa da je time počinila kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave. Nadalje je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je 50-godišnjak potaknuo naprijed navedenu službenu osobu da, s ciljem da drugom pribavi korist, iskoristi svoj položaj i ovlasti i da kao službena osoba u službene isprave unese neistinite podatke i svojim potpisom i službenim pečatom ovjeri takve isprave i uporabi ih u službi, kao da su isitnite pa da je time počinio kaznena djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te poticanja na krivotvorenje službene ili poslovne isprave. Također je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su u istom vremenskom periodu 35-godišnjak i 50-godišnjak pomogli službenoj osobi da s ciljem da drugom pribavi korist iskoristi svoj položaj i ovlast pa da su time počinili kazneno djelo pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.

Nadalje je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je naprijed navedeni 50-godišnjak potaknuo dvojicu 33-godišnjaka da izrade lažnu ispravu s ciljem da se takva isprava uporabi kao prava i takvu ispravu nabavio radi uporabe. Jedan 33-godišnjak je izradio lažnu ispravu, dok je drugi 33-godišnjak pomogao prvom da se takva isprava uporabi kao prava čime su počinili kazneno djelo krivotvorenja isprave, a navedeni 50-godišnjak kazneno djelo poticanja na krivotvorenje isprave.

Policijski službenici PU SD proveli su dokazne radnje pretrage doma i drugih prostorija, ureda, kojom prigodom su izuzeti predmeti koji se povezuju s izvršenjem navedenih kaznenih djela (PC-i, laptopi, mobiteli i dr.).

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja uz kaznenu prijavu USKOK-u osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. srpanj 2022 00:41