DAVALI PO 100 EURA

USKOK optužio još 19 osoba zbog lažnih covid potvrda, u prijevari je ključnu ulogu imala medicinska sestra

U rujnu prošle godine tužiteljstvo je zbog davanja mita za neistinit upis cijepljenja protiv covida pokrenulo istragu protiv ukupno 243 osobe

Digitalne Covid povrde/Ilustracija

Uskok je nakon dovršene istrage optužio pred zagrebačkim Županijskim sudom 19-ero hrvatskih državljana zbog davanja mita za izdavanje lažnih potvrda o cijepljenju protiv covida, priopćeno je u četvrtak.

Optužnicom okrivljenike terete da su, od rujna do listopada 2021., preko posrednika zatražili da im se ishodi upis cijepljenja, a sve kako bi bez prethodnog cijepljenja, pribavili covid potvrde.

Tužiteljstvo tvrdi da su posrednici predali medicinskoj sestri u Domu zdravlja Zagreb-Zapad podatke i najmanje 100 eura po osobi, a ona je u sustav lažno upisala da su okrivljenici cijepljeni, na temelju čega su im neosnovano izdane EU digitalne covid potvrde.

U rujnu prošle godine tužiteljstvo je zbog davanja mita za neistinit upis cijepljenja protiv covida pokrenulo istragu protiv ukupno 243 osobe, a među osumnjičenima se našao i niz osoba iz javnog života.

Uključujući današnju optužnicu Uskok je od sredine studenoga optužio četrnaest skupina s ukupno 200 osumnjičenih.

Županijski sud u Zagrebu je 22. prosinca prošle godine donio i prve presude koje su izrečene nakon što se grupa optuženika nakon priznanja nedjela nagodila s tužiteljstvom u zamjenu za blaže kazne.

U prvoj u u nizu podignutih optužnica, od 14 okrivljenika njih 13 se nagodilo s Uskokom te je svaki osuđen na uvjete kazne od šest mjeseci zatvora, uz rok kušnje od dvije godine. Uz to, svatko od njih 13 mora platiti i po 100 eura troškova sudskog postupka.

U drugom pak slučaju, u kojem je također bilo 14 okrivljenika, postupak je razdvojen u odnosu na troje optuženika jer je riječ o članovima iste obitelji koji trenutno žive i rade u inozemstvu.

Dvoje članova te obitelji dobilo je po šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine, dok je jednom članu obitelji izrečena kazna zatvora u trajanju od godine dana uz rok kušnje od pet godina, a mora platiti i sporednu novčanu kaznu od 2000 eura.

Za podmićivanje službene ili odgovorne osobe da unutar ili izvan granica svoje ovlasti obavi službenu ili drugu radnju koju ne bi smjela obaviti, zakon predviđa zatvorsku kaznu od jedne do osam godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:14