ZLOČINAČKO UDRUŽENJE

Uskok podigao optužnicu protiv trinaestero švercera auta: ‘Ilegalno su zaradili dva milijuna kuna‘

Sumnja se da su oštetili državni proračun za 1,6 milijuna kuna

Policijsko vozilo/Ilustracija

 Ranko Suvar/Cropix

Uskok je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv trinaestero hrvatskih državljana i pet tvrtki zbog utaje PDV-a na uvezene automobile, čime su oštetili državni proračun za 1,6 milijuna kuna i pritom ilegalno zaradili dva milijuna kuna.

Tužiteljstvo je izvijestilo da su se osumnjičenici od veljače 2017. do 10. ožujka 2020., u Čakovcu i Varaždinu povezali u zločinačko udruženje koje su vodili 46-godišnjak i 47-godišnjak, dok su ostali članovi skupine, starosti između 34 i 49 godina, ispostavljali lažne račune s neosnovano iskazanom primjenom posebnog postupka oporezivanja marže.

Uskok je precizirao da su okrivljenici nabavljali rabljene automobile u Njemačkoj i drugim državama članicama Europske unije i to isključivo od tvrtki obveznika PDV-a, a za koje su u kasnijoj fazi kao dobavljače navodili fiktivna trgovačka društva s područja Čakovca i Varaždina.

Pritom su se, dodaje Uskok, koristili krivotvorenom dokumentacijom u kojoj su lažno prikazivali izvorne dobavljače te su izdavanjem nevjerodostojnih računa umanjivali obveze plaćanja poreznih obveza.

Uskok dodaje da su okrivljenici kupcima na domaćem tržištu ispostavljali lažne račune trgovačkih društava iz Njemačke, Austrije i Slovačke, u kojima su lažno prikazivali da su ta društva automobile prodali kupcima u Hrvatskoj te da su lažne račune izrađivali svi okrivljenici.

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su izdavanjem lažnih računa oštetili državni proračun za 1,6 milijuna kuna i okoristili se za više od dva milijuna kuna na ime razlike između nabavne cijene i cijene koju su ostvarili prodajom krajnjim kupcima u Hrvatskoj, a koje su podijelili između sebe.

Policija je ranije izvijestila da je 13-ero člana skupina uhićena u akciji kodnog naziva ''Marža'' u kojoj je u koordinaciji s Uskokom sudjelovalo stotinjak međimurskih i varaždinskih policajaca, zajedno s varaždinskom i čakovečkom Carinskom upravom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 12:00