ČAK 20 OSUMNJIČENIH

Uskok podigao optužnicu protiv zločinačke skupine iz akcije Tebra, evo za što ih se sve tereti

Zločinačko udruženje, osim za krijumčarenje i preprodaju droga, tereti se i za dovođenja u opasnost te poticanja na teško ozljeđivanje
Tomislav Sabljo
 FACEBOOK

USKOK je danas, kako je priopćeno, podigao optužnicu protiv 20 okrivljenih osoba uhićenih lani u akciji kodnog naziva Tebra. Skupinu predvođenu Tomislavom Sabljom (38), Tomislavom Sučićem (36) i Đorđem Vuletićem (58) USKOK tereti da su u sastavu zločinačkog udruženja od 2016. do 2019. godine počinili niz teških kaznenih djela, počevši od krijumčarenja droge, preko zapaljenja auta, do poticanja na teško ozlijeđivanje i protupravne naplate.

Sablju i Sučića USKOK je optužio da su uz pomoć još sedam suokrivljenih osoba u spomenutom periodu prokrijumčarili u Hrvatsku najmanje 15,7 tona marihuane te 1,3 kilograma kokaina.

Kako je priopćeno, tereti ih se da su marihuanu kupovali od ilegalnih proizvođača i krijumčara u Albaniji i Crnoj Gori te organizirali njezino dopremanje u Bosnu i Hercegovinu, gdje je drogu, u okviru dogovorenog plana, preuzimao suokrivljeni Zdravko Bilić i skladištio ju u blizini Ljubuškog. Bilić je potom, prema optužbi, za prijevoz droge preko granične crte iz BiH u Hrvatsku angažirao sada okrivljenu službenicu granične policije Antonelu Govorko, koja je dobro poznavala sustav kontrole i nadzora državne granice i načine kako ih izbjeći. Ona je s Bilićem, prema napucima Sablje i Sučića, osobno odvozila marihuanu do kupaca u Dugopolje ili ju je predavala "kuririma" u Vrgorcu, koji su je dalje prevozili u osobnim i teretnim vozilima na područje Zagreba i Kupinca.

Drogu su zatim prodavali i drugim preprodavačima. Policija je u nekoliko navrata presrela i zaplijenila pojedine pošiljke, što krijumčarima nije bila prepreka da nastave s ilegalnim poslom. Spomenuti organizatori i njihovi glavni pomagači tako su u RH prokrijumčarili najmanje 15,7 tona "trave" te ilegalno zaradili najmanje 84,6 milijuna kuna, tvrdi USKOK, koji je u optužnici predložio da im se oduzme protupravno stečena imovinska korist. Na početku istrage, prije godinu dana, nekima od njih blokirana je značajna imovina, prije svega nekretnine vrijedne milijune kuna. Budući da su dvojica okrivljenika stanove i druge nekretnine kupovali na ime sebi bliske osobe, za njih je predloženo tzv. prošireno oduzimanje imovinske koristi.

Drugi dio optužnice odnosi se na zapaljenje najmanje četiriju osobnih automobila u Zagrebu, primjerice Golfa tadašnjeg direktora sigurnosti Dinama Krešimira Antolića, te na pripremanje napada na bivšeg predsjednika Uprave GNK Dinama Igora Kodžomana, kao i protupravnu naplatilu duga od jedne osobe.

U ovom dijelu, uz Sablju i Sučića, USKOK je kao organizatora zločinačkog udruženja označio i nekadašnjeg policajca Đorđa Vuletića Đoku, poznatog i sa suđenja tzv. zločinačkoj organizaciji s početka dvijetisućitih, kada je pravomoćno oslobođen optužbi.

Za glavne organizatore i još trojicu suokrivljenika USKOK je predložio produljenje istražnog zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:57