UTAJA POREZA

USKOK podnio optužnicu za zagrebačku aferu ‘Koševi‘: Šteta je veća od 500.000 kuna

Tvrtka Dobra reklama poklonila je Zagrebu koševe za smeće, ali to nije evidentirala i pribavila si je korist

Igor Maksimilijanović

 Damjan Tadić/Cropix

Još jedna afera u Zagrebu, ona s koševima za smeće koju je istraživao USKOK, došla je do faze optuženja. Radi se o aferi u kojoj se istraživalo Igora Maksimilijanovića (53) i njegovu tvrtku Dobra reklama.

Sada je podignuta i optužnica, priopćilo je zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo, ne navodeći pritom identiet okrivljenika i tvrtke. Maksimilijanovća se tereti za utaju poreza ili carine, a tereti se i njegova tvrtka kao pravna osoba.

Optužnicom se prvookrivljenom 53-godišnjem osnivaču i stvarnom voditelju poslovanja drugookrivljene pravne osobe stavlja na teret da je od 1. siječnja 2013. do 30. travnja 2019. u Zagrebu postupio u nakani da tom trgovačkom društvu pribavi nepripadajuću materijalnu dobit uskratom dužnih davanja po osnovi poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit na štetu državnog proračuna.

Tereti ga se da je, nakon što je drugookrivljeno trgovačko društvo darovalo 1012 koševa za otpad Gradu Zagrebu, propustio obvezu da ta darovanja uredno evidentira u poslovnim knjigama. Prvookrivljenika se tereti da je navedene koševe i dalje neistinito iskazivao kao dugotrajnu materijalnu imovinu drugookrivljenog trgovačkog društva, pa je, uime drugookrivljenog trgovačkog društva, neosnovano propustio prijaviti i platiti dužne iznose poreza na dodanu vrijednost te neosnovano umanjivao obvezu plaćanja poreza na dodanu vrijednost drugookrivljenog trgovačkog društva.

Prvookrivljenika se tereti da nije na neto nabavnu cijenu koševa prilikom darovanja obračunao porez na dodanu vrijednost niti je u obrascima za PDV iskazao obvezu poreza na dodanu vrijednosti po osnovi isporučenih koševa. Tereti ga se da od travnja 2013. do studenog 2016. godine u poslovnim knjigama drugookrivljenog trgovačkog društva nije iskazao rashode darovanja koševa za otpad, nego je od 2013. do 2018. godine neosnovano iskazivao troškove amortizacije koševa za otpad i umanjio obvezu poreza na dobit.

Prvookrivljenika se tereti da je svom trgovačkom društvu pribavio 580.611,82 kune, za koji je oštetio proračun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 11:40