NEZAKONITOSTI

USKOK POKRENUO ISTRAGU PROTIV 35 OSOBA Zbog zlouporabe položaja i ovlasti te primanja i davanja mita oštetili su Čistoću za oko milijun i pol kuna

 
Ilustracija: Odlagalište otpada na Karepovcu
 Mario Todorić / CROPIX

Uz dvije odgovorne osobe i četvero zaposlenika koje je policija uhitila istražujući sumnjive poslove u splitskoj Čistoći Uskok je pokrenuo istragu protiv još 31 osobe koje su šestoricu uhićenih navodno poticali na nezakonitosti i davali im mito za odlaganje nedozvoljenog otpada.

Uskok je u srijedu poslijepodne izvijestio da je pokrenuo istragu protiv 35 osoba zbog zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabe te primanje i davanje mita kojima je Čistoća navodno oštećena za 1,65 milijuna kuna.

Za petoricu ranije uhićenih Uskok je predložio određivanje istražnog zatvora, o čemu će odlučiti sudac istrage splitskog Županijskog suda.

Prema neslužbenim podacima prvoosumnjičeni je direktor tvrtke Ante Aleksić (54), a kao odgovorna osoba prijavljen je i 38-godišnji Mario Jerkan. Četvorica osumnjičenih, koji su također jučer uhićeni, su zaposlenici Čistoće, a pod istragom su se našli i poticatelji.

Uskok je, ne navodeći identitet, izvijestio da je Aleksić od 19. veljače do 27. travnja u Splitu, na nagovor i traženje desetorice poticatelja u više navrata nalagao dvojici zaposlenika da službenim vozilima na raznim adresama od tih okrivljenika preuzmu građevinski otpad te da ga potom odvezu i odlože na odlagalište otpada Karepovac kako bi izbjegli zbrinjavanje i plaćanje takve vrste otpada po ovlaštenom koncesionaru.

Aleksić je navodno drugookrivljenom poslovođi na Karepovcu nalagao da odobri odlaganje otpada koji se tamo ne smije odlagati čime je Čistoća oštećena za najmanje 284 tisuće kuna.

Drugoosumnjičeni Jerkan tereti se i da je devetorici drugih poticatelja, na njihov nagovor i traženje, dozvolio da na Karepovac dovezu i odlože građevinski otpad, a sve kako bi ovi izbjegli zbrinjavanje i plaćanje takve vrste otpada čime je Čistoća oštećena za najmanje 173.840 kuna.

Za četvoricu radnika na Karepovcu Uskok sumnja da su od 27. veljače do 2. svibnja od 12-orice osumnjičenih zatražili "novčanu nagradu od 150 do 500 kuna po kamionu" kako bi na Karepovcu ostavili nedozvoljeni građevinski i azbestni otpad bez plaćanja naknade čime je tvrtka oštećena za gotovo 1,2 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2023 03:53