LOV NA KRIMINALCE

Uskok pokrenuo istragu protiv 40 osumnjičenih članova narkomafije, otkrili što su im sve zaplijenili

Prva skupina od njih osmero sumnjiči se za ilegalnu nabavu i preprodaju kokaina
 Marko Mrkonjić/CROPIX

Čak 40 osoba, od kojih je jedna u bijegu, obuhvaćeno je istragom koju je USKOK pokrenuo nakon što je u srijedu na području pet hrvatskih županija PNUSKOK, u suradnji s policijom, Ravnateljstvom policije i USKOK-om, proveo veliku akciju uhićenja tri skupine osoba za koje se sumnja da su počinile kaznena djela zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja. Iz PU osječko-baranjske, čiji je PNUSKOK vodio akciju, priopćili su kako je ‘‘pronađeno i privremeno oduzeto više desetaka mobilnih uređaja i SIM kartica, 15,5 kilograma sitno rezanog duhana, 35 grama marihuane, jedna precizna digitalna vaga, jedan manji improvizirani laboratorij za uzgoj marihuane, manja količina streljiva, 200 australskih dolara, 6350 eura te 230.000,00 kuna, za koje se sumnja da potječu od kaznenih djela.‘‘

Prva skupina od njih osmero sumnjiči se za ilegalnu nabavu i preprodaju kokaina, koji je prvookrivljeni od veljače do listopada ove godine nabavljao u Srbiji i dopremao u Zagreb, odakle su ga ostala sedmorica okrivljenih preprodavala. Sumnja se da je na taj način nabavljeno najmanje 1,67 kg droge, koja se zatim preprodavala na području Osijeka. Policija je izvijestila da je od te skupine zaplijenjeno 700 grama kokaina procijenjene nabavne vrijednosti 200.000 kuna, odnosno više od milijun kuna u uličnoj prodaji. Zanimljivo je da su čak četvorica među njima zbog prijašnjih kaznenih djela već od ranije u istražnom zatvoru u Osijeku, a sada je USKOK zatražio od Županijskog suda u Osijeku određivanje iste mjere i ostaloj četvorici.

image
Marko Mrkonjić/CROPIX

Druga i treća skupina, pak, sumnjiče se za nabavu i preprodaju duhana neoznačenog markicama Ministarstva financija RH, odnosno marihuane. U toj drugoj skupini je čak 18 osoba, koje na području Rovišća, Predavca, Đakova, Čepina, Sv. Ivanu Žabno... povezao prvookrivljeni, koji je od nepoznatih osoba iz Hrvatske i Slovenije nabavio najmanje 13.100 kilograma duhana u listu, a za prijevoz, preuzimanje, skladištenje i daljnju preprodaju duhana angažirao ostale okrivljene.

‘‘Osnovano se sumnja da je I. okr. u dogovoru i zajedno s III. okr. od za sada neutvrđenih osoba nabavio 3044 kilograma duhana u listu koji su uskladištili u Sv. Ivanu Žabno, a potom još 7356 kilograma koji mu je II. okr. dovezao iz Slovenije u Rovišće. Navedene količine pronašli su carinski službenici u skladištu i na mjestu primopredaje‘‘, piše USKOK. Za prijevoz duhana koristili su teretni automobil na kojem su ispod tovarnog prostora u podvozju napravili skriveni prostor, a duhan su skladištili u Sv. Ivanu Žabno, Đakovu i Čepinu.

Na ime neplaćenih trošarina ova je skupina, sumnjiči se, oštetila Državni proračun za najmanje 11,266.000,00 kuna. Dio osumnjičenih iz te skupine tereti se i za nabavu i preprodaju najmanje 1,8 kg marihuane. U jednoj pretrazi stana pronađena je staklenka s 19,3 grama marihuane i vrećica s 238,1 gram marihuane. Istražni zatvor zatražen je za desetoricu okrivljenika. Treća skupina, u kojoj je 14 osumnjičenih, također se bavila preprodajom duhana, koji je jedan od osumnjičenih skrivao u hangaru svoje obiteljske kuće u Lipovcu.

‘‘Nakon učestalih zapljena duhana od strane carinskih službenika, II. okr. je pronašao novog dobavljača duhana u osobi XII. okr., s kojim je dogovorio kontinuiranu nabavu duhana u listu, te je u dogovoru s VIII. okr. nabavio stroj za rezanje duhana i iznajmio kuću u Osijeku radi skrivanja, rezanja i skladištenja, dok je za skriveni prijevoz angažirao XIII. i XIV. okr. kao prethodnicu. Tako su pribavili 1931 kilogram neoznačenog duhana, čime su oštetili Državni proračun na ime neplaćenih trošarina za 1,660.660,00 kuna", navodi USKOK, koji iz ove skupine istražni zatvor traži za sedmoricu okrivljenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 20:30