SKRIVENE U OSAM KOFERA

USKOK POKRENUO ISTRAGU PROTIV ČETVORICE STRANACA Uhvaćeni su na Franji Tuđmanu s 250.000 strogo zaštićenih jegulja

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv četvorice muškaraca koji su u veljači uhvaćeni u švercanju više od 250.000 zaštićenih jegulja.

Jegulje su bile skrivene u osam kofera, a jedan državljanin Kine i trojica državljanina Republike Koreje pokušali su se ukrcati na let za Moskvu.

Uhvaćeni su u zajedničkoj akciji carinskih i policijskih snaga u zračnoj licu Franjo Tuđman.

USKOK u svom priopćenju navodi kako je prvookrivljeni od prosinca 2018. do 6. veljače 2019. na području Republike Koreje i Republike Hrvatske, radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge, u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike i veći broj zasad nepoznatih osoba, odredivši kao cilj djelovanja nabavu, prijevoz i isporuku mlađi europske jegulje (Anguilla anguilla), tzv. staklače , iz Hrvatske u Republiku Vijetnam i druge države na području Azije radi njezine daljnje preprodaje na ilegalnom tržištu, iako su znali da je ona proglašena strogo zaštićenom vrstom i da je od 2010. godine, sukladno odredbama Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih vrsta životinja i biljaka i Uredbe Vijeća na snazi zabrana izvoza europskih jegulja s obzirom da se radi o kritično ugroženoj vrsti na području Europske unije.

PU zagrebačka

On je odlazio na područje Hrvatske kako bi od zasad nepoznatih osoba nabavio veće količine mlađi europske jegulje. Jegulje je čuvao u bazenima u prilagođenom skladištu u Zagrebu, a tamo su mlađ pakirali u OVC vrećice s vodom i tako ih transportirali dalje. Tako su zapakiranu mlađ predali drugoj dvojici okrivljenika koji su ih prenosili iz Hrvatske u Vijetnam i druge azijske zemlje. Prvookrivljenik je rezervirao i plaćao avionske karte i smještaj u Hrvatskoj, a USKOK navodi u priopćenju da je nabavljeno ukupno 252.000 živih jedinki mlađi europske jegulje čija je ukupna vrijednost najmanje 450.000 eura, odnosno najmanje 3.300.000,00 kuna.

PU zagrebačka

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:55