MILIJUNSKA ŠTETA

Uskok presjekao novi krah plinske afere: Direktorima Ine milijarda nije bila dovoljna, izvidi i u HEP-u

Zanimljivo je da su istražitelji osujetili daljnji plan obuhvaćenih osoba, kroz koji su navodno trebali zaraditi još barem poneki milijun eura

Damir Škugor (L); Stjepan Leko (G-D), Vlado Mandić (D-D)

 Davor Pongracic, Ranko Suvar/Cropix; Linkedin/

Kako je USKOK u utorak i službeno priopćio, ne navodeći identitete okrivljenika, Stjepana Leku i Vladu Mandića tereti se da su oštetili Inu za oko 3,4 milijuna kuna koristeći se nezakonitim, antedatiranim ugovorima o kupoprodaji plina po fiksnoj cijeni. Proširenjem istrage obuhvaćeni su i prije privedeni Inin direktor za prodaju prirodnog plina Damir Škugor te Goran Husić, suvlasnik tvrtke OMS - Upravljanje, koja je bila u središtu osnovne istrage u ovom slučaju.

Zanimljivo je da su istražitelji osujetili daljnji plan obuhvaćenih osoba, kroz koji su navodno trebali zaraditi još barem poneki milijun eura, naravno na štetu Ine.

Ostvarena ilegalna zarada od 3,4 milijuna kuna, prema novoj optužbi, odnosi se na prodani plin EVN-u u razdoblju 2021. - 2022., kada su Škugor i Leko u dogovoru s direktorom EVN-a Mandićem antedatirali i ponude i prihvat ponuda i datum sklapanja ugovora između Ine i EVN Croatia plina.

Istražitelji tvrde da se sve zapravo odvijalo tijekom kolovoza prošle godine kada je cijena plina porasla na više od 30 eura po megavatsatu, a da su prikazali kako su sve ugovorili u travnju i svibnju te godine čime su opravdali ugovorenu fiksnu cijenu od 20,8 eura/MWh. Po istom modelu sačinili su i dokumentaciju o poslovnoj suradnji za naredno razdoblje, za 2022./23. i 2023./24. godinu.

I u ovom slučaju istražitelji su koristili posebne mjere nadzora kada su istražitelji nadzirali Škugora i njegova zamjenika u Ini Leku u razgovorima koji su se odvijali u kafićima u Sesvetama i Zagrebu.

Tako su 7. srpnja ove godine oko 21 sat u kojem zabrinuti Leko Škugoru kaže: "...to da netko vidi...papir, bilo šta...previše je otišlo tamo kud je otišlo...", a Škugor ga uvjerava da imaju sve pokriveno.

Osim nadziranja razgovora istražitelji su "pokupili" podatke s Inina servera koji se odnose na prodaju plina, a analizirali su i poslane e-mailove. Škugor i Leko, tvrdi USKOK svime što su radili, antidatiranjem ponuda i drugim radnjama pogodovali su Mandićevoj tvrtki EVN Croatia plin kod zaključenja ugovora tako da se i ona uključi u plan kojeg je osmislio Škugor i da na neki način ima istu ulogu koju je imalo i društvo Plinara Istočna Slavonija, kako bi jeftino kupljeni plin "proslijedili" OMS-Upravljanju koji bi ga prodavao po višestruko većim tržišnim cijenama i tako ostvarili dodatne desetke milijuna kuna zarade.

O tome kako to sve provesti Škugor i Mandić razgovarali su i 17. kolovoza u jednom kafiću u zagrebačkom Avenue Mallu kada su dogovarali antidatiranje ugovora s Inom, a to je bio datum od 8. prosinca 2021. godine.

Mandić tako, zabilježili su istražitelji, iz kafića zove zaposlenika svoje tvrtke i govori mu: "e bok samo jedna napomena vezana za ove ugovore gdje ćeš staviti datum na ugovore stavi osmi dvanaesti prošle godine dvadeset i prve... Ti si uzeo moj ugovor od mene i ti si napravio copy paste...valjda će gore biti Zagreb crta reci da će se staviti tako kad bude potpisivao...znači nemoj stavljati datum", razgovaraju Škugor i Mandić i nastavljaju: "Na kraju krajeva ti podaci o kojima ti pričaš...sad su na vrhu...Znači, taman da pogriješiš, na početku su stranice...jesu...znači da nešto bude...će se izmijenjat".

Šest dana kasnije razgovarali su Goran Husić i Vlado Mandić i Mandić kaže Husiću da se "najavi prije nego pošalje poruku, draft ugovora za plin ili kupoprodaju plina malo na pregled". A kod Husića su istražitelji našli i ugovor zaključen između Ine i EVN Croatie plina od 21. listopada 2021. koji se kod Husića nikako nije trebao naći jer predstavlja Ininu poslovnu tajnu.

Leki i Mandiću mjesec dana istražnog zatvora, Škugoru istražni zatvor produljen

Nadležni sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu prihvatio je u utorak prijedlog USKOK-a te je Stjepanu Leki i Vladi Madniću, uhićenima u novom kraku plinske afere u Ini, u odredio jednomjesečni istražni zatvor.

Istražni zatvor produljen je i Damiru Škugoru, a razlog produljenja pritvora je mogući utjecaj na svjedoke.

Istovremeno, drugookrivljenom Goranu Husiću, osnivaču i direktoru tvrtke OMS-Upravljanje ukinut je istražni zatvor jer prema ocjeni suca istrage kod njega nema opasnosti da bi mogao utjecati na svjedoke.

U utorak su ispitivani neki svjedoci, a prema novom rješenju o proširenju istrage u odnosu na prvookrivljenog Damira Škugora, potrebno je ispitati još šest svjedoka.

Istražitelji USKOK-a upali i u sjedište HEP-a

Kako doznajemo iz pouzdanih izvora istražitelji USKOK-a u utorak su upali i u sjedište HEP-a radi izuzimanja dokumentacije navodno vezane uz trgovinu plinom.

Druge detalje s obzirom na tajnost izvida za sada nije bilo moguće doznati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:15