ZLATKO PINJUH

Uskok proširio istragu protiv kontroverznog bivšeg baranjskog načelnika: ‘Sredio je poslove partnerici, zaposlio snahu...‘

Istraga je proširena i na 73-godišnjeg predsjednika Upravnog vijeća Vrtića u Čemincu

Zlatko Pinjuh

 Vlado Kos/Cropix

Uskok je na još jednu osobu, 73-godišnjeg šefa Upravnog vijeća u vrtiću, proširio istragu protiv Zlatka Pinjuha, bivšeg načelnika baranjske općine Čeminac, te još četvero osumnjičenih za ‘teške‘ financijske zlouporabe na štetu općine i drugih kaznenih djela.

Uz namještanje knjigovodstvenih poslova u općini, Uskok sumnjiči Zlatka Pinjuha i njegove sinove Marka i Ivana, a po novom i njegovu nevjenčanu suprugu Mirtu Dorić koju ju je navodno bez stvarnog obavljanja poslova zaposlio u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu.

Kao bivšu zaposlenicu općine zaduženu za knjigovodstvo, uz Mirtu Dorić tereti i zaručnicu njezina sina Valentinu Lovrić zbog zlouporaba na štetu općine te drugih kaznenih djela.

Time je, precizira Uskok, čeminačka općina oštećena za 32.205 eura, a u priopćenju od petka podsjeća i kako u ranije pokrenutoj istrazi sumnjiči Pinjuha da je namještanjem poslova Mirti Dorić oštetio općinu za 45.100 eura.

Ne navodeći identitete osumnjičenih, iz tužiteljstva napominju da je istraga proširena i na 73-godišnjeg predsjednika Upravnog vijeća Vrtića u Čemincu, kojega sumnjiče da je na Pinjuhovo traženje postavio zaručnicu sina njegove nevjenčane supruge na mjesto ravnateljice vrtića.

Uskok je u travnju 2022. pokrenuo istragu protiv Pinjuha, njegovih sinova i nevjenčane supruge te zaručnice njezina sina, kojom ih terete za sprečavanje dokazivanja, zloporabu položaja i ovlasti, poticanje na zloporabu položaja i ovlasti te pomaganje u tom kaznenom djelu.

Pinjuh je okrivljen da je kao načelnik Čeminca zatražio od dvoje zaposlenika općine da, kao svjedoci u kaznenom postupku koju se vodi protiv njega, lažno iskazuju u njegovu korist, pri čemu im je prijetio otkazom ukoliko to ne učine.

Optužen je i da sinu Marku i još jednoj osobi, inače zaposlenicima općine i suoptuženicima u kaznenom postupku koji je tada već bio pokrenut, neosnovano isplatio cijelu plaću te da je malverzacije s isplatom plaća činio i za još zaposlenih.

Pinjuh je okrivljen i da je Valentini Lovrić, inače zaručnici sina Mirte Dorić koja je ujedno i Pinjuhova izvanbračna supruga, omogućio subvencioniranje stambenog kredita za kupnju stana, naloživši da joj se isplaćuje iznos u visini 75 posto mjesečne rate kredita.

Tužiteljstvo sumnja i da je svojim sinovima omogućio da korišenje subvencija stambenih kredita te da je neke obveznike prevario u naplati komunalnih naknada.

Uskok podsjeća i da Pinjuh, kao predstavnik čeminačkog vrtića, i tadašnja ravnateljica Lovrić nisu poštovali rješenje inspekcijskog nadzora kojim se zabranjuje Pinjuhovom sinu Ivanu da obavlja poslove zdravstvenog voditelja predškolske djece, niti su o tome obavijestili vrtićko Upravno vijeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:42