KONTROVERZNI PINJUH

Uskok proširuje istragu protiv bivšeg načelnika Čeminca, opet su pretražili njegovu i kuću njegove partnerice

Riječ je o proširenju istrage protiv njega vezano uz sumnje da je oštetio proračun Općine za 426.000 kuna, odnosno 56.539 eura

Zlatko Pinjuh

 Vlado Kos/Cropix

Zlatko Pinjuh, bivši načelnik Općine Čeminac u četvrtak je ponovno bio predmet policijske obrade, a kako neslužbeno doznajemo riječ je o proširenju već postojeće istrage protiv njega vezano uz sumnje da je u suradnji s još nekoliko osoba nezakonitim radnjama oštetio proračun Općine za 426.000 kuna, odnosno 56.539 eura.

Prema našim informacijama, istražitelji su posjetili Pinjuha u njegovoj kući u Grabovcu, ali i Mirtu Dorić, njegovu partnericu iz Osijeka, koja je u spomenutoj istrazi također osumnjičena kao osoba koja je vodila knjigovodstvo Općine. Proširenje istrage navodno se odnosi na nezakonita zapošljavanja u Dječjem vrtiću Ivančica u Čemincu, čija je bivša ravnateljica Valentina Lovrić također obuhvaćena navedenom istragom.

‘‘Vezano uz Vaš upit, obavještavamo Vas kako je, na temelju zahtjeva Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, u tijeku provođenje hitnih dokaznih radnji prema više osoba na području Policijske uprave osječko-baranjske‘‘, odgovorili su iz MUP-a na naš upit koje se radnje poduzimaju protiv Pinjuha, Dorić i ostalih osumnjičenih osoba.

Neslužbeno smo doznali da je riječ bila samo o pretragama te da nitko od njih nije priveden.

Podsjetimo, USKOK je prošlog proljeća otvorio istragu protiv Pinjuha, koji je ubrzo završio u istražnom zatvoru, gdje je ostao čak do listopada. U međuvremenu je podnio ostavku na dužnost načelnika, pa su u Čemincu provedeno prijevremeni izbori na kojima je za načelnika izabran Danijel Rešetar. Ni njemu baš ne ide najbolje, jer je u međuvremenu ostao bez potpore Općinskog vijeća, koje je u veljači ove godine raspušteno, a novi izbori još nisu održani. Istragom koja je pokrenuta prošle godine obuhvaćeni su i Pinjuhovi sinovi Marko i Ivan.

Bivšeg načelnika tom se istragom tereti za sprječavanje dokazivanja u kaznenom postupku koji se od ranije protiv njega i još petorice osumnjičenih vodi pred Županijskim sudom u Osijeku, ali i za nezakonite radnje sa subvencijama stambenih kredita njemu, njegovim sinovima te V. Lovrić, odnosno nezakonite isplate plaća osumnjičenima iz prvog kaznenog postupka, koje je, kako tvrdi USKOK, trebao udaljiti iz službe što nije učinio, nego ih je zadržao i isplaćivao im punu plaću. Općina je svim tim radnjama, prema izračunu USKOK-a, oštećena za 56 tisuća eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:38