PREBLAGE KAZNE

Uskok se žalio na nepravomoćnu presudu u aferi SMS, traže dulje zatvorske kazne za Vargu i Curića

U žalbi se navodi da je prvostupanjski sud pri odmjeravanju kazni precijenio olakotne a podcijenio otegotne okolnosti za okrivljenike
Čitanje presude u aferi SMS
 Vlado Kos/Cropix

Uskok se žalio na nepravomoćnu presudu osječkog Županijskog suda u tzv. "aferi SMS i Visokom kaznenom sudu predložio da okrivljenicima Franji Vargi i Blažu Curiću izreknu dulje zatvorske kazne, izvijestili su u utorak na Županijskom sudu.

Bivši policijski informatičar Franjo Varga u veljači 2021. godine na osječkom Županijskom sudu nepravomoćno je proglašen krivim za spriječavanje dokazivanja u tzv. "aferi SMS" te osuđen na tri i pol godine zatvora, a njegov pomagač, bivši vozač ministra poljoprivrede Blaž Curić na dvije godine zatvora.

Uskok je Vargu teretio da je od sredine 2017. do rujna 2018. izrađivao lažnu SMS prepisku kojom je trebao dokazati da su bivši čelnik "Dinama" Zdravko Mamić i bivši vlasnik "Agrokora" Ivica Todorić žrtve politički montiranih postupaka, zbog čega mu se sudilo za sprječavanje dokazivanja, a Curića da mu je pomogao jer mu je, u rujnu 2018. dojavio da je pod istragom.

U žalbi Uskoka objavljenoj na e-oglasnoj ploči osječkog Suda navodi se kako je prvostupanjski sud pri odmjeravanju kazni precijenio olakotne a podcijenio otegotne okolnosti za oba okrivljenika, da su zatvorske kazne preblage, neodgovarujuće težini kaznenih djela te njihovoj štetnosti i opasnosti.

Tužiteljstvo smatra kako je osječki Sud podcijenio značaj činjenice da je Franjo Varga već bio pravomoćno osuđivan za krivotvorenje isprava, kao i da je prilikom odluke o visini kazne bilo potrebno više voditi računa da su Varga i Curić ranije bili policijski službenici te su stoga bili potpuno svjesni protupravnosti i opasnosti svog postupanja.

Zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković u žalbi navodi kako se ponašanje okrivljenog Curića treba promatrati s više aspekata, jer je svojim postupanjem osujetio najosjetljiviju fazu kriminalističkog istraživanja, postupajući s izravnom namjerom, kako bi, ne samo kompromitirao istraživanje, već mu je cilj bio da se unište svi dokazi o kriminalnoj aktivnosti okrivljenog Varge i njega.

S obzirom na društvenu opasnost ovih nedjela kojima je u pitanje dovedeno funkcioniranje pravosudnog sustava te izvršne vlasti Uskok smatra da se svrha kažnjavanja može ostvariti jedino izricanjem strožih kazni zatvora za oba okrivljenika te da je pravomoćnim kaznama zatvora nužno osigurati povjerenje javnosti u tijela kaznenog progona, ali i u druga tijela pravosuda i drzavne vlasti.

Stoga Visokom kaznenom sudu Republike predlažu da preinači prvostupanjsku presudu osječkog Suda u dijelu osporavanih odluka o kazni tako da okrivljenicima izrekne kazne zatvora u duljem trajanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2023 00:39