TKO ĆE PRVI PROPJEVATI

Uskok sprema širenje istrage, a neki razmišljaju o nagodbi. Petekov odvjetnik: ‘Nema teorije!‘

Pojavile su se spekulacije da su neki od 13-orice okrivljenika u aferi Janaf već nudili nagodbu USKOK-u
Dragan Kovačević, Elektrocentar Petek, Krešo Petek
 Cropix

Tko će prvi "propjevati"? Naime, pojavile su se spekulacije da su neki od 13-orice okrivljenika u aferi Janaf već nudili nagodbu USKOK-u iako rješenje o istrazi još nije pravomoćno. Čak se pojavila i informacija da je na nagodbu s USKOK-om spreman i prvookrivljeni Krešo Petek, ali da je USKOK odbio njegov prijedlog. Tragom te informacije kontaktirali smo Petekova branitelja, odvjetnika Veljka Miljevića.

- To je priča bez pokrića. Nema teorije da dođe do bilo kakvog takvog procesa prije nego što dobijem uvid u spis, a ja sam još u ponedjeljak zatražio uvid u spis i još ga nisam dobio. Još razmišljam hoću li i podnijeti žalbu na rješenje o provođenju istrage i određivanje istražnog zatvora mom branjeniku, a o tome ću odlučiti danas - rekao nam je odvjetnik Miljević.

- Ono što ovom predmetu daje težinu prije svega je činjenica da su među okrivljenicima direktor strateške državne tvrtke i dvojica gradonačelnika i težina onoga što se stavlja na teret mom branjeniku daleko je ispod značaja koji se prikazuje. Uostalom, davanje mita puno je blaže kazneno djelo od primanja mita - rekao nam je odvjetnik Miljević, koji smatra kako će vrijeme pokazati da njegov branjenik nije s razlogom prvi na listi okrivljenih.

Kad je, pak, riječ o drugim okrivljenicima, navodno ima još onih koji kalkuliraju o nagodbi s USKOK-om, što je potpuno legitimno. Jedan od onih koji se spominje u krugu osoba koje bi se mogle nagoditi s USKOK-om je i Tomislav Jelisavac, predsjednik Uprave velikogoričkog trgovačkog društva VG Vodoopskrba.

Naime, on je, tvrdi USKOK, na traženje velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića prepustio Peteku te devetookrivljenoj Mirjani Prodan i desetookrivljenoj Mirjani Gašparac iz te tvrtke da samostalno izmijene kriterij za bodovanje ponuda u javnom nadmetanju za pročistač otpadnih voda i to uvrste u listu za javno nadmetanje koje je objavljeno u trećem krugu u Elektronskom oglasniku javne nabave od 25. veljače 2020. godine. Navodno je na ispitivanju u USKOK-u Katarina Gašparac, iako je negirala da je počinila kazneno djelo, ispričala da je bila svjesna da u postupku javne nabave za VG Vodoopskrbu ima protuzakonitih radnji koje je izvršavala prema nalogu predsjednika Uprave VG Vodoopskrbe Tomislava Jelisavca.

Kad ga je na to upozorila, on joj je navodno odgovorio da više neće tražiti od nje da poduzima zakonite radnje, koje je on, pak, tvrdi USKOK, poduzimao jer je od njega to tražio velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić, a Grad je bio jedini osnivač tog društva. Dio toga navodi se u rješenju o provođenju istrage, a što je sve USKOK otkrio, branitelji će doznati kad rješenje o provođenju istrage postane pravomoćno i kad svi oni dobiju uvid u spis. Tada će znati i sve pojedinosti o tome u kakvom je položaju netko od njihovih branjenika.

- Nemam komentara na te spekulacije - kratko nam je odgovorila odvjetnica Višnja Drenški-Lasan, braniteljica Tomislava Jelisavca. Kako također neslužbeno doznajemo, USKOK bi uskoro mogao zatražiti proširenje istrage i za prvookrivljenog Krešu Peteka, ali i za Dražena Barišića i još neke od okrivljenih.

Navodno su u međuvremenu otkrivene još neke nepravilnosti, a istražitelji češljaju ne samo poslovanje Janafa i Elektrocentra Petek nego i njegove ugovore s drugim jedinicama lokalne uprave, kao i način na koji je ta tvrtka sklapala poslove. Dok istražitelji analiziraju dokumentaciju, postupak ulazi u fazu odlučivanja o žalbama okrivljenih. Odbije li sud njihove žalbe, sasvim je izvjesno da će oni kojima je određen istražni zatvor do daljnjega ostati u Remetincu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:56