ZAGREBAČKI ŽUPAN

USKOK Stjepana Kožića optužio da je županijskim novcem platio ručak osoblju bolnice Merkur

Kožiću se stavlja na teret da je od pročelnice Ureda župana zatražio da na račun reprezentacije organizira i plati dostavu hrane i pića u bolnicu

Stjepan Kožić

 Marko Todorov/Cropix

Uskok je podigao optužnicu protiv župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića zbog sumnji da je županijskim novcem platio privatni ručak osoblju zagrebačke bolnice Merkur gdje se liječio u siječnju 2020. godine.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete, priopćilo kako se Kožiću stavlja na teret da je, koristeći autoritet župana, zatražio od pročelnice Ureda župana Mirjane Oštrec Bosak da na račun reprezentacije organizira i plati dostavu hrane i pića u KB Merkur kako bi počastio medicinsko osoblje povodom njegovog izlaska iz te bolnice.

Pročelnica je, ističe Uskok, slijedom toga potpisala narudžbenicu jednoj tvrtki kojom je naručila konzumaciju hrane i pića u iznosu od 5250 kuna. Nakon isporučene usluge i zaprimljenog računa, pročelnica je također potpisala naredbu računovodstvu da se navedeni iznos isplati tvrtki, dodaje tužiteljstvo.

Pritom je pročelnica, stoji u optužnici, napisala na poleđini računa da se račun odnosi na događaj za koji je znala da se nije dogodio te da navedeni trošak nije napravljen u službene svrhe.

Uskok dodaje da Kožića tereti i da je radi prikrivanja neosnovanog raspolaganja novcem potpisao i službenim pečatom ovjerio podnesak županije u kojem je navedeno da se trošak odnosi na ručak organiziran u sklopu priprema jednog projekta te ga je dostavio Uskoku iako je znao da navedeno ne odgovara istini.

Prema pisanju medija, hrana, 13 butelja vina te 18 litara bezalkoholnog pića naručeni su u zaprešićkom restoranu Trajbar dok su Kožić i njegova pročelnica na lažnom računu napisali da se radilo o ručku s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ministarstvo je, ističu mediji, demantiralo da su njihovi predstavnici bili na takvom ručku.

Kožić je ranije odbacio optužbe, a tijekom istrage koja je prethodila optužnici nije bio uhićen zbog male štete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 00:43