AFERA SMS

USKOK traži stroge i bezuvjetne kazne za Vargu i Curića, branitelji tvrde: Krivnja nije dokazana

‘Pri izricanju presude treba uzeti u obzir da su obojica bili policijski službenici, a ne obični građani nesvjesni svojih postupaka‘
Franjo Varga i Blaž Curić
 
 Vlado Kos/Cropix

Franjo Varga i Blaž Curić u četvrtak u podne na Županijskom sudu u Osijeku doznat će prvostupanjsku presudu u tzv. aferi SMS. U svom završnom govoru zamjenik ravnatelja USKOK-a Sven Mišković za obojicu je zatražio strogu i bezuvjetnu zatvorsku kaznu.

- Dokazima je nedvojbeno utvrđeno da su obojica okrivljenika počinili kazneno djelo kako ih se tereti optužnicom. Pri izricanju presude treba uzeti u obzir da su obojica bili ranije policijski službenici i da se ne radi o običnim građanima koji nisu bili svjesni svojih postupaka. Okrivljeni Curić učinio je dostupnim Vargi brojeve telefona najviših državnih dužnosnika i policijskih službenika čiji je zadatak zaštita bivšeg Glavnog državnog odvjetnika RH, a čiji identitet, a posebice broj telefona, po prirodi stvari mora biti tajan za sve neovlaštene osobe. Također, obojica su doveli do narušavanja povjerenja cjelokupne javnosti u državne institucije ove zemlje, a posebice u najviše državne i pravosudne dužnosnike te pravosudnu vlast, čime je u pitanje dovedeno funkcioniranje pravosudnog sustava kao i izvršne vlasti. To je prouzročila posljedice u hrvatskom društvu, ali i izvan teritorija RH, obzirom su o istom pisali i strani mediji, koja se ogleda u gubitku kredibiliteta sudova te DORH-a i USKOK-a. Izrečenom sankcijom potrebno je djelovati na buduće počinitelje ovakvih kaznenih djela – rekao je Mišković.

Vargin branitelj Mario Poljak, pak, smatra da su dokazi protiv njegova branjenika nepotpuni i manjkavi.

- Naime, pri oduzimanju opreme, nisu sačinjene elementarne zrcalne kopije da bi se podatci sačuvali. Vezano uz Ivicu Todorića, radi se samo o pretpostavci da bi nešto bilo iskorišteno u nekom postupku. Vezano za Zdravka Mamića, kada je on održao konferenciju za novinare, sudski postupak je bio završen i ne radi se tu o kaznenom djelu sprječavanje dokazivanja. Dakle, ništa nije dokazano – naglasio je Poljak, a na istom je tragu bio i Curićev odvjetnik Krešimir Vilajtović, istaknuvši kako „nijedan dokaz ne govori ništa o Blažu Curiću.“

- Iz audio zapisa proizlazi da nijedan broj telefona Curić nije dostavio. Od sedam svjedoka optužbe nitko ne spominje Curića u bilo kojem kontekstu, većina ga čak i ne poznaje. Curiću laptop nije oduzet, pa nije ni vještačen iz čeka proizlazi da je neistina u tužbi da su u Curićevoj informatičkoj opremi pronađeni dokazi da je slao brojeve Vargi. U mobitelu nije pronađen nijedan broj telefona. U dokazima nigdje nema Curića, kao ni njegove svijesti i znanja da bi Varga nešto radio. Ovo je čista konstrukcija i totalna izmišljotina USKOK-a – istaknuo je Vilajtović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:19