SUĐENJE U AFERI AGRAM

USKOK tvrdi da se pogodovalo Pripuzu, njegov odvjetnik tvrdi da za to nema dokaza

U predmetu Agram iz 2014., u kojemu je do svoje smrti prvookrivljeni bio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, suđenje je ušlo u završnu fazu

Petar Pripuz

 Goran Mehkek/Cropix

"Sagledavajući ukupnost poduzetih radnji okrivljenika, treba ocijeniti izraženu upornost u počinjenju inkriminiranih kaznenih djela, koja se ogleda u složenosti i osmišljenosti njihova počinjenja te u njihovu izraženom angažmanu i utjecaju na druge osobe iz gradske uprave i ZG Holdinga, a sve kako bi se realiziralo traženje Petra Pripuza.

Okrivljenici su ova djela počinili za vrijeme obnašanja istaknutih funkcija u trgovačkom društvu s javnim ovlastima o čijim uslugama ovisi 1/4 stanovništva RH, a koje su ih obavezale na postupanje u skladu sa zakonom.

To postupanje ima daljnje posljedice u gubitku kredibiliteta te nepovjerenja građana u te institucije, koje postupanjem okrivljenika neće biti vraćeno još godinama."

Rekla je ovo u ponedjeljak zamjenica ravnateljice USKOK-a Marta Šamota Galjer, iznoseći završni govor USKOK-a o aferi Agram, slučaju u kojem je do svoje smrti prvookrivljeni bio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Okrivljenike se tereti zbog optužbi da su Pripuzu namjestili dobivanje posla zbrinjavanja otpada 2013. te nekoliko nezakonitih zapošljavanja i upotreba službenih automobila.

U ponedjeljak je svoj završni govor najprije iznio USKOK, a zatim branitelj prvookrivljenoga Pripuza Anto Nobilo.

USKOK je naveo kako smatra dokazanim da je posao uklanjanja otpada 2013. bio namješten za Pripuzove tvrtke te da je njihov dogovor razvidan iz sadržaja tajno snimljenih razgovora.

Nobilo je, pak, rekao da nikakvoga poticanja nije bilo, već da se Grad Zagreb obratio Pripuzu kada je iscrpio sve druge mogućnosti da s gradskih ulica ukloni otpad koji se više nije imao gdje zbrinjavati nakon zatvaranja Jakuševca.

"Predstavnici Grada i Holdinga tražili su od C.I.O.S. grupe da uklone otpad jer je C.I.O.S. jedini imao dozvole i resurse za uklanjanje otpada s ulica. Ne postoji nijedan dokaz koji bi ukazivao na to da je Petar Pripuz bilo koga poticao da bi dobio ovaj posao. Žurni postupak bio je bitan Holdingu jer su imali kaotičnu situaciju zatrpanih ulica Zagreba", rekao je Nobilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:31