STRAVA U GAJNICAMA

Uskoro presuda Amerikancu koji je izgladnjivao autističnog brata: ‘Bio je vezan lancem, spao je na 30 kg‘

Sudski postupak se za protupravno oduzimanje slobode i nanošenje teških tjelesnih ozljeda vlastitom bratu vodio iza zatvorenih vrata

Suđenje američkom drzavljaninu T. G. T. ​ za protupravno oduzimanje slobode bratu

 Srdjan Vrancic/Cropix

Početkom iduće godine na Općinskom kaznenom sudu Zagrebu bit će izrečena nepravomoćna presuda 40-godišnjem američkom državljaninu T. G. T. kojeg tužiteljstvo tereti da je u unajmljenoj kućici u zagrebačkim Gajnicama držao zatočenog autističnog brata i pritom mu uskraćivao hranu te mu kopao grob.

Inače, sudski postupak se za protupravno oduzimanje slobode i nanošenje teških tjelesnih ozljeda vlastitom bratu vodio iza zatvorenih vrata jer je na zahtjev optuženikova branitelja sud uvažio prijedlog za isključenjem javnosti. Riječ je o jezivom slučaju otkrivenom lanjskog 4. kolovoza kada je optuženikov brat spašen u posljednji tren.

Policija je dojavu dobila od susjede koja je uočila da u obližnjem dvorištu kuće visoki pothranjeni muškarac zavezanih ruku i s lancima na nogama doslovno puzi do smeća te pokušava jesti otpatke hrane. A kad su se pojavili na navedenoj adresi, policajci su nesretnika pronašli zaključanog u prljavom toaletu.

Bio je sklupčan, u jako lošem stanju, s njim se nije moglo komunicirati i proizvodio je tužne zvukove, a ruke su mu bile vezane na leđima plastičnim vezicama dok je oko nogu imao policijske lisice. Spao je na 30-ak kilograma.

Podsjetimo, Jutarnji list prvi je objavio priču o Amerikancu anđeoskog lica kako su ga zvali oni koji su mislili da ga poznaju. Svima se predstavio kao umirovljeni američki vojnik koji skrbi o starijem autističnom bratu, a svojedobno je predavao i engleski u jednoj školi stranih jezika.

Poznanicima je govorio da mu brat ima koronu, a potom i da je umro od nje pa će ga pokopati u Los Angelesu. A vlasniku kuće u kojoj je držao zatočenog brata, kad ga je pitao čemu rupa u dvorištu veličine 160 x 70 cm i dubine jednog metra, rekao je da je odlučio posaditi papriku. Optuženikov brat se u međuvremenu oporavio te je vraćen u Ameriku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:00