POGINUO PJEŠAK

Usmrtio čovjeka pa pobjegao s mjesta nesreće: ‘Uhvatila me panika, tamo je bilo jako puno ljudi‘

Tužiteljstvo sumnja da je 26-godišnji Stjepan K. i kobnoga četvrtka bio pod utjecajem alkohola i to mu ne bi bio prvi put

Ilustrativna fotografija

 Bozidar Vukicevic/CROPIX

"Poričem da sam pio tu večer. Sve je bilo u redu tijekom vožnje i kad sam krenuo pretjecati, da bi po povratku u desnu traku iznenada udario u pješaka koji je hodao po sredini kolnika gdje nije smio biti. Pješak se nepropisno kretao. Iskreno, uhvatila me panika te sam se, nakon što sam se smirio, vratio blizu mjesta nesreće. Ali tamo je bilo jako puno ljudi pa sam pobjegao", branio se 26-godišnji međimurski soboslikar Stjepan K., osumnjičen da je prošloga četvrtka na državnoj cesti kod Kuršanca vozilom usmrtio pješaka i pobjegao u noć.

Kad je mrtvo tijelo 55-godišnjaka pronađeno u raslinju uz rub kolnika na potezu od Gornjeg Kuršanca prema Kuršancu, tog 19. listopada oko 19 sati, međimurska policija digla se na noge. Da bi s odmakom od 19 sati, nakon što je skupio hrabrost, Stjepan K. ušetao u policijsku postaju u pratnji odvjetnika.

Policija ga sumnjiči za izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu kao i za nepružanje pomoći, a dežurna sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu mu je, na prijedlog tužiteljstva, odredila jednomjesečni istražni zatvor jer postoji opasnost da bi mogao utjecati na svjedoke ili ponovno pijan sjesti za volan.

Naime, kako doznajemo, tužiteljstvo ipak sumnja da je dotični mladić i kobnoga četvrtka bio pod utjecajem alkohola i to mu ne bi bio prvi put. Riječ je o višestruko osuđivanom prekršitelju koji je u veljači ove godine "pao" u vožnji s 1,43 promila alkohola u krvi, pa mu je u srpnju 2019. izmjereno 1,52 promila dok je godinu prije, opet u srpnju, napuhao 1,52 promila. Neslužbeno doznajemo i kako je prije nesreće bio u društvu prijatelja koji su, nakon što se dogodila tragedija, iskazivali da su prije zajedno konzumirali alkoholna pića.

No osim toga, kao i tvrdnje da je pješak hodao po sredini kolnika, ključna će biti sva vještačenja koja se obično provode u ovakvim slučajevima i koja će dati odgovore na pitanja počevši od analiziranja tragova kočenja na mjestu nesreće, položaja u kojem je tijelo pronađeno...

Iz PU međimurske nakon svega priopćili su kako je 26-godišnjak upravljao osobnim vozilom čakovečkih oznaka županijskom cestom te da nije prilagodio brzinu kretanja vozila gustoći prometa i noćnim uvjetima.

- Uslijed opisane situacije automobilom je udario u tijelo 55-godišnjeg pješaka koji se kretao u istom smjeru uz desni rub kolnika te pritom nije bio označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom. Nakon udara pješak je odbačen izvan kolnika u nisko raslinje, dok se 26-godišnji vozač pješke udaljio s mjesta događaja prometne nesreće, a da nije pružio pomoć osobi u opasnosti koju je sam prouzročio - priopćili su iz policije navodeći kako je obdukcija preminuloga pokazala da su uzrok smrti višestruke ozljede zadobivene u prometnoj nesreći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:46