NEVIĐENI OBRAT

Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu protiv Vrbanovića! Suđenje će mu se morati ponoviti

U istom je slučaju Ustavni sud odbacio tužbe kojima su ukidanje pravomoćne presude tražili Zoran i Zdravko Mamić...

Damir Vrbanović i zgrada Ustavnog suda

 Damjan Tadic/Emica Elvedji/Cropix

Premda je Ustavni sud udbio ustavne tužbe Zdravka i Zorana Mamića, u do sada neviđenom pravosudnom obratu, na sjednici u utorak odlučio je usvojiti ustavnu tužbu bivšega izvršnoga direktora HNS-a Damira Vrbanovića koji je s Mamićima pravomoćno osuđen u istome predmetu.

Kako neslužbeno doznajemo, Ustavni sud je ukinuo pravomoćnu presudu kojom je Vrbanović osuđen na tri godine zatvora te naložio da mu se sudi ponovno, ali pred drugim sudom, a ne pred osječkim Županijskim sudom koji je njemu i Mamićima te porezniku Milanu Pernaru bio izrekao osuđujuće presude. Naime, Ustavni sud je odlučio ustavne tužbe svih osuđenika koji su ih podnijeli u ovome predmetu tretirati zasebno. Prvo je na sjednici u studenome odbacio tužbe braće Mamić, a zatim sada usvojio onu Vrbanovićevu.

Ustavni sud je, prema informacijama Jutarnjega lista, u svojoj odluci zaključio da Vrhovni sud mora ponovno delegirati Vrbanovićev predmet na neki drugi županijski sud u zemlji, a pitanje je treba li to više uopće biti jedan od preostala 3 uskočka suda (Split, Zagreb, Rijeka), jer Vrbanovićev predmet, nakon ukidanja, sam za sebe, po vrsti kaznenoga djela za koje ga se tereti, više ne mora biti predmet iz nadležnosti Uskoka već nekoga županijskoga državnoga odvjetništva. Naime, riječ je o predmetu gdje se Mamićima i Vrbanoviću sudilo zbog izvlačenja novca iz Dinama putem aneksa Ugovora o profesionalnom igranju s Lukom Modrićem i Dejanom Lovrenom, a jedini razlog zbog čega je predmet vodio Uskok je bila točka optužnice u kojoj se poreznika Pernara teretilo da je primio mito od Zorana Mamića, budući da se radi o koruptivnome kaznenome djelu.

Sada će se u ponovljenom postupku suditi samo Vrbanoviću i to za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Presuda protiv Vrbanovića je, kao i presuda protiv braće Mamić i Pernara, postala pravomoćna u ožujku prošle godine, no dok su Mamići prebjegli u BiH čije državljanstvbo imaju, Vrbanović je u nešto manje od godinu dana, od kada je prvi puta bio pozvan na odsluženje trogodišnje zatvorske kazne uspio izboriti ukupno 5 odgoda odlaska u zatvor i to zbog zdravstvenoga stanja. Pernar se jedini od osuđenika iz toga predmeta nalazi na izdržavanju zatvorske kazne nakon što se sam javio u zatvor.

Vrbanović se, pak, prvi puta trebao javiti u Remetinec 26. svibnja prošle godine, no uvijek bi podnio molbu za odgodu zbog operacija koljena te rehabiltacije, a medicinska dokumentacija uvijek je govorila da mu je zdravstveno stanje takvo da se ne može liječiti unutar zatvorskoga sustava. Zadnja takva odgoda bila mu je na snazi još dva dana, odnosno u zatvor se trebao javiti 1. travnja, no sada do toga neće doći, već će se morati održati čitavo ponovljeno suđenje.

Kako je došlo do bizarne situacije da Ustavni sud u istome predmetu odbije ustavne tužbe nekih okrivljenika, a neke usvoji? Kako neslužbeno doznajemo, razlog leži u slučaju osječkih sudaca protiv kojih je Uskok otvorio istragu zbog primanja mita od Zdravka Mamića. Naime, kao što je poznato. Mamić je, nakon što je pravomoćno osuđen, sam rekao kako je davao novac trojici sudaca osječkoga Županijskoga suda kako bi ga oslobodili. Uskok je ubrzo protiv trojice sudaca otvorio istragu zbog primanja mita, ali i protiv Zdravka i Zorana Mamića zbog davanja mita odnosno posredovanja kod podmićivanja.

I Zdravko i Zoran Mamić su u svojim ustavnim tužbama protiv pravomoćne presude istaknuli da nisu imali pravično suđenje budući da su suci koji su im sudili bili korumpirani, no Ustavni sud je njihove tužbe odbacio jer su oni svoja saznanja o korupciji iznijeli tek nakon pravomoćne presude, a i sami su kreirali takvu situaciju jer su upravo oni davali mito. Kad je, pak, Vrbanović to isto za sebe istaknuo u ustavnoj tužbi, a on za razliku od Mamića nije imao saznanja o podmićivanju, Ustavni sud je zaključio kako on doista, ne svojom greškom, nije mogao imati pravično suđenje.

Osim Vrbanovićeve Ustavne tužbe, Ustavni sud je navodno usvojio i ustavnu tužbu supruge poreznika Milana Pernara kojoj se, premda nije okrivljena, također oduzima imovina koju je navodno ilegalno stekao njezin suprug. Tako će se osim čitavoga ponovljenoga kaznenoga postupka protiv Vrbanovića održati i ponovljeni postupak o oduzimanju imovine Pernarovoj supruzi.

Pernar navodno u svojoj ustavnoj tužbi nije isticao problem kontakata Zdravka Mamića sa sucima koji su mu sudili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:06