MUČNO ZLOSTAVLJANJE

UŽAS U OSJEČKOM ZATVORU 'Cimeri iz ćelije su me skinuli do gola, obrijali mi cijelo tijelo i onda me silovali sa sapunom, metlom i krastavcima'

 Emica Elveđi / CROPIX

Mučno zlostavljanje u ćeliji broj 11. u zatvoru u Osijeku koje je trajalo nepunih 17 dana, točnije od 18. studenoga do 4. prosinca 2013. godine, ostalo je u gorkom sjećanju R. K. (33), bivšem pritvoreniku nad kojim su se četvorica zatvorskih cimera Danijel R., Dario K., Kristijan K. i Goran I. fizički i seksualno iživljavala.

Ponižavanja

Danijel R. koji je prokazan kao kolovođa seksualne torture, pravomoćno je osuđen na pet godina zatvora, Dario K. je dobio godinu manje, Kristijan K. je osuđen na dvije godine, dok su Goranu I. dosuđene dvije godine i šest mjeseci. No, tu za osuđene zlostavljače nije kraj jer je prošlog tjedna R. K. nepravomoćno dobio i parnični spor prema kojem četvorka solidarno mora isplatiti svojem bivšem cimeru kojeg su pretvorili u seksualnu žrtvu 186.290 kuna s kamatama te mu nadoknaditi i 16.868,75 kuna sudskih troškova.

- Dok sam bio u istražnom zatvoru u Osijeku bio sam smješten u sobi s većim brojem osoba koje su me vrijeđale i ponižavale, a sve je kulminiralo kontinuiranim sadističkim i seksualnim iživljavanjem. Bez privole su me skinuli do gola, ugurali me u toalet i obrijali mi cijelo tijelo.

U anus su mi gurali više prstiju te sapune, krastavce i dršku metle kojom su mi dublje uguravali krastavac. Iz analnog otvora mi je tekla krv. Padao sam u nesvijest. Paralelno s time, trojica pritvorenika su mi u usta gurala ukrućena spolovila, a druga dvojica su me držala za ruke pritisnutog na WC sve dok ovi ne bi ejakulirali mi u usta. To se ponavljalo svaku večer. Sve to je gledalo desetak drugih zatvorenika koji su odobravali i poticali iživljavanje - ispričao je R. K. koji je mučenje odlučio i naplatiti.

Gnjusnost iz ćelije u tom tada 29-godišnjaku, probudila je strah. Dečki koji su od njega bili mlađi i do osam godina, priuštili su mu i psihičke posljedice jer, kako tvrdi, “nije homoseksualac a bio je prisiljen na istospolne odnose s više osoba istovremeno”. Strahovao je od novih zlostavljanja što je dovelo do psihičkog sloma i pokušaja suicida.

Za razliku od Darija K., Kristijana K. te Gorana I. koji su privatnu tužbu svoje žrtve ignorirali, Danijel R. je opetovano odbacivao krivnju optuživši žrtvu da je lažno prikazala svoje zdravstveno stanje.

Alkoholičar

- Prije podnošenja tužbe R. K. se kod psihijatra liječio od alkoholizma. Živio je s majkom koja ga je zanemarivala, a on i mama zajedno imaju preko 50 kaznenih djela. Svaka osoba koja uđe u istražni zatvor se detaljno pregleda pa stoga molim da se pogleda zatvorski liječnički karton koji bi demantirao laži. Osobno sam s R. K. bio kod liječnika. On je već s kvrgom na glavi došao u zatvor. I sada je vjerojatno ima. Ništa mu nisam napravio, a na sudu sam lažno prikazan kao nalogodavac i organizator. Novčanu odgovornost neka snose krivci, a ne da ja budem žrtveno janje - pravdao se Danijel koji na sud nije došao, iako je htio, s obzirom na to da mu je trošak puta od kaznionice do suda bio preskup.

Sudski vještak Ivan Požgain u svom vještačenju je utvrdio da R. K. ima mentalnu retardaciju lakšeg umjerenog stupnja, znake poremećaja ličnosti i simptomatski alkoholizam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 03:04