ŠOKANTNA PRIČA

UŽAS U ZADRU Policija pritvorila 37-godišnjakinju zbog sumnji da je seksualno zlostavljala desetogodišnjeg sina!

 Ronald Goršić/CROPIX

Zbog sumnje da je zlostavljala desetogodišnjeg sina, policija je privela 37-godišnju majku s jednog otoka Zadarske županije, piše Slobodna Dalmacija.

Majka se u istražnom pritvoru zatvora u Zadru nalazi već mjesec dana, koliko traje istraga ovog šokantnog slučaja koji je otkriven nakon što je dječak sve ispričao rodbini. Prema dostupnim podacima iz policije, istraga cijelog slučaja, koji je otkriven potkraj prošle godine, uskoro bi trebala biti završena.

- Prva saznanja o ovom slučaju dobili smo potkraj prosinca prošle godine, otkad traje istraga. Prikupili smo sva potrebna saznanja i istraga bi uskoro trebala biti završena - kazao je Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije.

Protiv 37-godišnjakinje policija je podignula kaznenu prijavu zbog spolne zloporabe djeteta mlađeg od 15 godina , za što je predviđena zatvorska kazna od tri do 15 godina. Zbog zaštite djeteta, detalje o ovom slučaju u zadarskoj policiji nisu smjeli iznositi, jednako kao ni u zadarskom Centru za socijalnu skrb, gdje osumnjičena žena dosad nije bila prijavljivana.

- Poduzimamo sve radnje po pravilima struke radi zaštite prava i dobrobiti malodobnog djeteta. To je sve što možemo kazati - kazala je Jelka Špralja, voditeljica Odjela socijalne skrbi zadarskog Centra za socijalnu skrb.

Kako neslužbeno doznajemo, dječak je na udaljenom zadarskom otoku, nakon rastave roditelja, nastavio živjeti sa majkom. Tijekom dužeg vremena, 37-godišnja majka ga je seksualno zlostavljala i iskorištavala, a cijela priča izišla je u javnost nakon što se dječak o svemu požalio svojoj rodbini.

Šokirana dječakovom pričom, rodbina je sve prijavila policiji, nakon čega je majka uhićena, a dječak smješten na sigurno u krugu uže obitelji.

Nakon što je 2011. godine u zadarskoj okolici uhićen hrvatski Fritzl, 72-godišnjak koji je više od 30 godina seksualno zlostavljao svoju kćer s poteškoćama u razvoju, ovo je u samo tri godine drugi slučaj zlostavljanja djeteta na zadarskom području.

Ravnateljica zagrebačke Poliklinike za zaštitu djece, psihologinja dr. Gordana Buljan-Flander kaže kako su u deset godina rada zabilježili samo jedan slučaj u kojem je majka zlostavljala dijete.

- Stoga, prema podacima iz Poliklinike, mogu kazati - navela je Buljan-Flander - da je u tom vremenu, od ukupnog broja prijavljenih slučajeva seksualnih zlostavljanja, bilo 0,5 posto majki seksualnih zlostavljačica, dok je očeva seksualnih zlostavljača bilo 17,6 posto. To bi značilo da je na 200 prijavljenih seksualnih zlostavljanja prijavljen samo jedan slučaj u kojem je zlostavljanje obavljala majka.

Stručnjaci kažu kako je majke zlostavljačice puno teže otkriti nego očeve, te da seksualni zlostavljači mogu biti smanjeno uračunljivi, ali i potpuno svjesni toga što rade, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 13:53