STRAVA U SPLITU

UŽASNI DETALJI SLUČAJA KOJI JE ZAPREPASTIO HRVATSKU Majka ne samo da je šutjela, nego je i nagovarala maloljetnu kćer da ne prijavi nastranog oca

Osumnjičeni 51-godišnjak pritvoren je na mjesec dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a njegova supruga je puštena na slobodu

Nakon što je ispitan u Županijskom državnom odvjetništvu (ŽDO), istražni sudac Županijskog suda u Splitu u četvrtak je odredio jednomjesečni istražni zatvor za 51-godišnjeg oca koji je osumnjičen za silovanje i rodoskvrnuće nad svojom 17-godišnjom kćeri tijekom kolovoza ove godine.

Majka puštena

Zatvoren je zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, a njegova 43-godišnja supruga, koja je također privedena jer se sumnjiči da je sve što se događalo njezinoj kćeri znala i prikrivala te ju je nagovarala da nikome ne govori što joj se dogodilo, puštena je da se brani sa slobode. I za nju je ŽDO tražio istražni zatvor zbog utjecaja na svjedoke, no tom zahtjevu nije udovoljeno pa će Tužiteljstvo uložiti žalbu.

Slučaj je izazvao zgražanje javnosti, no detalje o njemu ne smijemo iznositi prije svega zbog zaštite digniteta žrtve. No, o tome što se u ovakvim situacijama događa i kako završavaju sudski postupci u tim slučajevima, porazgovarali smo sa Zoranom Matulovićem, zamjenikom predsjednika Županijskog suda u Splitu, i iskusnim sucem koji je u svojoj praksi dosad imao, kako kaže, desetak slučajeva rodoskvrnuća, odnosno incesta.

- U ovakvim situacijama okrivljeni u pravilu negiraju da su napravili to za što ih se tereti, tvrde da je sve izmišljotina, da su im sve namjestili partner ili rodbina, da nije sve baš bilo tako kao što piše u optužnici i uvijek nalaze razlog za to što su radili. Moram istaknuti da su to vrlo kompleksni predmeti koji traju, treba izvesti puno dokaza, uzeti u obzir detalje.

Teško dokazivo

Problem može biti i to što žrtve prijavljuju nedjelo puno kasnije nego što se ono dogodi pa onda imamo teškoća s dokazivanjem. Imao sam slučaj u kojem je otac zlostavljao kćer dok je bila djevojčica, a majka tobože nije znala. Nakon što je dijete postalo odrasla žena, njezin je partner shvatio da ‘nešto nije u redu’. Tek se tada žena otvorila i onda je završilo prijavom policiji - objašnjava sudac Matulović.

Teške posljedice

Iako vlada mišljenje da se incestuozni odnosi događaju samo u “zabiti”, dodaje da to nije točno i da takvih situacija ima i u urbanim sredinama.

- Od slučajeva koje sam imao, ne sjećam se nijednog a da je osoba bila krivo optužena - kaže sudac, dodavši da djeca koja dožive takve traume imaju posljedice cijeli život, a nekima to čak odredi seksualnu orijentaciju.

Upravo zbog činjenica da je kazneno djelo počinjeno u obitelji, da je žrtva malodobnica te da se postupak vodi prema Zakonu o sudovima za mladež, i policija i sud dužni su čuvati tajnost počinitelja i žrtve.

To je i razlog zbog kojeg nisu objavljeni ni podaci na temelju kojih bi se moglo identificirati žrtvu, o čijem bi se tretmanu trebao pobrinuti, osim suda, i nadležni Centar za socijalnu skrb. U pravilu i u zatvorima počinitelji seksualnih delikata prikrivaju zašto su pritvoreni, zbog osude ostalih zatvorenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 09:36