ISTINA O UBOJICI

UZBUNA NA PSIHIJATRIJI 'Mičite Zadru iz bolnice, vodite ga u zatvor. Strah nas je, stalno prijeti...'

Darko Zadro, osuđeni ubojica i duševni bolesnik, pobjegao je iz bolnice Vrapče, a liječnici su uputili apel vlastima da ga premjeste u zatvor jer je opasan za doktore i osoblje. Odgovor nisu dobili. Majka Jakše Denicha, kojega je ubio, tvrdi da preko mobitela prijeti članovima njezine obitelji, te da je i prije bijega viđen u gradu. Psihijatri objašnjavaju zašto je to moguće
 Sandra Šimunović/CROPIX

Ne dam ti bicikl. Nećeš se vratiti, a moram uskoro u školu - rekla je nešto iza podneva 14. rujna 2011. godine 13-godišnja djevojčica svom ujaku Jakši Denichu (32). Uvjerio ju je da će doći kući za pet minuta, samo da uplati listić jer igra “njegov” nogometni klub Milan. Nažalost, Jakšina nećakinja bila je u pravu. Ujaka je u kladionici ustrijelio rastrojeni čovjek kojeg nije poznavao - Darko Zadro, do tada ugledni odvjetnik.

Koristi se mobitelom

I od tada za institucije počinje borba sa šarmantnim, galantnim i imućnim advokatom, koji se - rijetki su to znali - borio se s kokainskom ovisnošću.

- U propast me odvelo kombiniranje kokaina i alkohola - rekao je u jednom razgovoru s psihijatrima tijekom forenzičkog utvrđivanja njegove mentalne uračunljivosti nakon ubojstva Jakše Denicha.

Odvjetnik Zadro ubio je čovjeka u kladionici u rujnu 2011. godine

Čak ni osoblje Psihijatrijske bolnice Vrapče često ne zna kako treba tretirati Zadru, koji je u tu instituciju smješten temeljem pravomoćne presude za ubojstvo. Vape za pomoći. Pišu Ministarstvu zdravlja i drugim institucijama. Apel na sve adrese, neslužbeno doznajemo, glasi: “Hitno prekinite mjere psihijatrijskog liječenja. Nemoćni smo. Pacijent ne prestaje prijetiti, razbijati, tući...”

Od kada je u bolnici, Zadri je mjera liječenja dva puta produljena, a prošloga tjedna odlučio se odšetati u nepoznato i na 48 sati izazvao je paniku u metropoli. Gdje je bio, što je radio i koga je posjetio, nije poznato. Zna se samo da je nakon povratka u bolnicu nastavio prijetiti bolničkom osoblju.

Otkad je na liječenju, koristi se mobitelom, koji mu je glavno sredstvo za komunikaciju. Očito i za prijetnje.

Do sada je nekoliko puta prijetio smrću odvjetniku obitelji Denich, a ozbiljne prijetnje uputio je i doktorici koja ga je, nakon što na odjelu forenzičke psihijatrije više nisu znali kako s njim, odlučila prebaciti u prizemlje zgrade i onemogućiti mu šetnju u bolničkom krugu. Među ostalim, rekao joj je da joj zabranjuje ulazak u sobu pa ga je doktorica prijavila policiji zbog brutalnih prijetnji koje zadiru u njezinu intimu, obitelj, sigurnost...

Slične prijetnje ponovio joj je i nakon što se vratio u bolnicu poslije dvodnevnog izbivanja. Prijetio je i policajcima koji su ga dočekali kad se vratio u Vrapče i rekao: “Evo mene nazad”.

U isto vrijeme na drugom kraju grada članovi obitelji Jakše Denicha, kojega je Zadro ubio, bili su u potpunom šoku kad su shvatili da ih policija nije obavijestila ni o bijegu ni o povratku osobe koja ih je unesrećila.

- U bolnici su mi rekli da često razbija i prijeti. Ne znam kuda ovo vodi. Prije mjesec dana prijatelj mog sina vidio je Zadru s doktoricom na trgu kako pije kavu. Zar ima pravo na otpust za vikend? Nepojmljivo! Prepilio je rešetke jer je htio ići van. Nepojmljivo je da se u psihijatrijskoj bolnici osobi njegova profila dopušta korištenje mobitela. Mene osobno nikada nije kontaktirao, ali zato je prijetio našem obiteljskom odvjetniku koji je podnio odštetni zahtjev. Znate što mi je rekao Zadrin bivši vježbenik kojeg je angažirao da me nazove? Da želi refundirati trošak bez parnice i odvjetnika jer neće da odvjetnici uzimaju provizije koje su u ovakvim slučajevima visoke. Jakšinu sinu rekao je da će mu prepisati stan, omogućiti penziju ako treba - priča Biserka Š., majka ubijenog Jakše.

Slobodan vikend

- Pacijenti bolnice imaju pravo koristiti mobitele, telefone... Zašto? Jer imaju svoja ljudska prava! - kaže šef PB Vrapče, ujedno i pročelnik Zavoda za forenzičku psihijatriju, Vlado Jukić, ali odbija išta dalje govoriti kako se “nešto ne bi izvuklo iz konteksta i povezalo sa slučajem Zadro”.

Strahuje opravdano jer, kako kaže psihijatar prof. dr. sc. Vladimir Gruden, pacijent uz dobrog odvjetnika može dignuti tužbu, dobiti odštetu i pobijediti!

‘Kad je netko osuđen na psihijatrijsko liječenje, trebao bi se liječiti u zatvoru, gdje će ga psihijatar posjećivati, a ne da se zatvor napravi u okviru bolnice, gdje nema uvjeta za to’, kaže prof. dr. sc. Vladimir Gruden

...

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:33