PRISLUŠKIVAO IH USKOK

UZIMAO MITO Načelnik policijske postaje dobio godinu zatvora: Za 'prasiće' i junetinu sređivao kazne

Meso je na kraju pojedeno na zabavi na koju su daljski policajci pozvali i svoje kolege iz Srbije
 Vlado Kos / CROPIX

OSIJEK - Zbog dva 'prasića' i 15 kg junetine vrijednih 1.100 kuna te servisa za automobil vrijednog 700 kuna koje je za sređivanje prometnih prekršaja primio kao mito bivši načelnik Policijske postaje Dalj Mario Marinović osuđen je nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Osijeku na godinu dana zatvora.

Njegov kolega Ivica Lasić iz PP Đakovo, koji je pomogao Marinoviću u obustavljanju procesuiranja jednog prometnog prekršaja, dobio je šest mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine.

Epilog je to suđenja na temelju USKOK-ove optužnice podignute nakon što su prisluškivali Marinovićev telefon u vremenu od lipnja do prosinca 2011. godine tijekom kojih su se dogodili prometni prekršaji za koje je on intervenirao i obustavljao njihovo procesuiranje.

O tome su svjedočili i audio zapisi snimljenih razgovora Marinovića s prekršiteljima te kolegama policajcima, kao i audio zapisi u kojima Marinović od svog rođaka Krešimira Saka, kojemu je sredio dvije kazne, traži da mu za zabavu u policijskoj postaji dostavi dva praseta i 15 kg junetine.

Podsjetimo, ta operacija preuzimanja prasića i junetine imala je tragikomičan scenarij, budući da je daljski policajac Željko Sadlek, koji je policijskim kombijem došao u Osijek preuzeti meso, pod utjecajem alkohola kombijem udario u Sakov terenac pri čemu su oba automobila oštećena.

No, taj događaj nije bio predmet ovog suđenja. Prasići i junetina na kraju su pojedeni na zabavi na koju su daljski policajci pozvali i svoje kolege iz Bača u Srbiji. Marinović se na suđenju branio kako prasići i junetina nisu bili nikakav mito, nego poklon, dok je za kazne istaknuo kako je kao policijski načelnik imao ovlasti zamoliti druge PP da se vozača ne kažnjava, odnosno da mu se ispiše opomena, ako u posljednjih godinu dana nije počinio nikakav prekršaj.

Što se tiče servisa za auto kojeg je obavio u tvrtki Gebruder u Bizovcu istaknuo je kako je taj servis platio 400 kuna, a račun nije dobio.

Gebruderov kamion inače policija je zaustavila na đakovačkom području i utvrdila da je u pretovaru, a onda je na Marinovićevu, odnosno Lasićevu intervenciju, utvrdio je sud, tvrtki i njezinom vozaču prekršaj oprošten. Lasić se pak branio kako se pretovar nije mogao utvrditi te da nije tražio da se vozaču prekršaj oprašta, no Sud je takve tvrdnje ocijenio deplasiranima.

U Marinovićevu jednogodišnju kaznu uračunato je i to što je Tamari Romić omogućio da bez putovnice ode u Srbiju i vrati se u Hrvatsku, a on je to kazneno djelo priznao.

- Očekivali smo djelomičnu uvjetnu presudu i jako smo nezadovoljni. Naravno da ćemo uložiti žalbu, jer pobude zbog koji je moj klijent nešto učinio nisu takve da bi presuda trebala biti bezuvjetna. Kakve će, po toj logici, biti presude policajcima koji su najtajnije informacije odavali pripadnicima krim skupina - rekao je Marinovićev odvjetnik Alen Jakobović, a žalbu je najavio i Lasićev odvjetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:27