TRPOVI I JEŽINCI

Vadili i švercali zaštićene vrste za restorane u Italiji, zaradili 11,5 milijuna kuna

Angažirali su i šestoricu ronioca koji su izlovili 19 tona trpova, 3,5 tona ježinaca, 62 kg ikre ježinaca i 6 kg prstaca

Krijumčari su ulovljene ježince, trpove i prstace stavljali u PVC posude te ih prebacivali do skladišta u Kaštel Starom i Kninu

 Policijska uprava istarska

Samo u četiri i pol mjeseca izlovili su 19 tona zaštićenih trpova, tri i pol tone ježinaca, 62 kilograma ikre ježinaca i šest kilograma prstaca te prodajom zaradili 11,5 milijuna kuna.

To su USKOK-ove optužbe protiv navodne 16-eročlane skupine krijumčara zaštićenih životinjskih vrsta, koju su policija i USKOK nakon višemjesečne tajne istrage uhitili u utorak na području srednje Dalmacije. Uz 14 hrvatskih državljana, osumnjičena su i četiri Talijana, a prema optužbama USKOK-a, upravo je u Italiji, na stolovima tamošnjih restorana, i završavao najveći dio nezakonito izlovljenih životinja. Štoviše, jedan od Talijana, Adamo Zingarelli, osumnjičen je da je s Joškom Škaricom i osmislio cijelu operaciju.

Zingarelli u Italiji ima registriranu tvrtku za prodaju morske hrane. Uz njih dvojicu koje sumnjiče kao organizatore, drugim osumnjičenicima policija i USKOK na teret stavljaju da su ili sudjelovali u krivolovu ili, pak, u skladištenju i prijevozu izlovljenih organizama, koji bi zatim kamionima bili prevezeni u Italiju i tamo prodani. Nakon kriminalističkog istraživanja, koje je uključivalo i mjere tajnog nadzora, policija i USKOK sumnjičenike da su od početka ožujka do uhićenja u utorak zaštićene vrste izlovljavali na području Splita, Kaštela, Trogira, Marine, Rogoznice i Šolte, a lovili su ronioci s profesionalnom ronilačkom opremom, navodno njih ukupno šestorica.

Ulovljene ježince, trpove i prstace su zatim stavljali u PVC posude te ih prebacivali do skladišta u Kaštel Starom i Kninu gdje bi odvajali ježevu ikru i stavljali je u staklenke. Ulovljene životinje i ikru bi zatim kombijima prevozili u Biograd. Zanimljivo je da je zbog straha od policije čak organizirana i prethodnica. Jedan od osumnjičenika se vozio ispred kombija s trpovima i dojavljivao ima li policije na cesti. U Biogradu bi od njih sve preuzimali Talijani koji su životinje stavljali u kamion i vozili u Italiju.

Za 11 uhićenih traži se istražni zatvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:26