RUŽNA PRIČA

VANDALIZAM Obitelj iz Beograda u Splitu: 'Na autu su nam urezali ustaški simbol, a policajac se smješkao'

Split, 071113. Nakon pogorsanja koje je zahvatilo Dalmaciju pocetkom tjedna, druga polovica tjedna je obiljezena opet sa suncem i visokim temperaturama. Splicani su lijepo vrijeme iskoristili za setnju rivom u ljetnoj odjeci.Na fotografiji: splitska riva.Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX
 Zvonimir Barišin / CROPIX

Splićanin S. K. (50) i njegova supruga M. M. (42) koji žive u Beogradu zapamtit će blagdane koje su proveli kod obitelji u Splitu po šteti koja je na njihovom vozilu fiat multipla beogradskih registracijskih oznaka iznosi 200 eura. No više od štete ovaj bračni par boli što nitko u Splitu, pa čak ni splitska policija ne može ili zapravo ne želi stati na kraj vandalima koji iz nacionalističke obijesti skidaju tablice i lome retrovizore jasno pokazujući onima koji nemaju na registracijama vozila hrvatski toponim da nisu dobrodošli.

- U Karamanovoj ulici ispred broja 6 u ponedjeljak oko 21 sat zatekli smo naše vozilo s kojeg je skinuta beogradska registracija i na kojemu su polomljena oba retrovizora, a na haubi je urezano ustaško slovo U sa križem u njemu. Sviram inače u sastavu poznatog splitskog čokolatjera Marinka Biškića te sam na vozilu stavio i oznake njegove firme Nadalina, a u vozilu je bila i Hajdukova zastava, ali ni to nije pomoglo da vandali ne naprave to što su napravili. Oni očito beogradske oznake sebi uzimaju kao neki trofej - govori za Slobodnu Dalmaciju S.K. koji je umirovljeni satnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i koji je već četiri i po godine u mirovini.

Na to istom mjestu su u srpnju prošle godine sestri njegove supruge vandali oštetili ford fokus.

- Bilo je to u dva sata popodne, a na fordu su urezali na dva mjesta slovo U. Taj isti dan ukradena je i registracija sa jednog ruskog vozila. Gospođa koja tu živi i koja se bavi turizmom kaže nam da njezini gosti imaju strašnih problema sa oštećenjem svojih vozila.

Mislim da to radi uvijek ista ekipa maloljetnika od 12 do 15 godina starosti i da policija hoće, lako bi ih mogla uhvatiti.

Kad smo policiji u ponedjeljak navečer prijavili ovo oštećenje na našem vozilu, nisu htjeli ni izići na teren, a da bi uopće mogli podnijeti prijavu morali smo platiti taksu od četrdeset kuna.

Inspektor u Prvoj policijskoj postaji se smješkao kad smo mu rekli da su nam ukrali beogradske tablice i urezali ustaško znakovlje. Ne znam samo kome se smješkao: sebi, meni i mužu ili svojoj nezainteresiranosti. Meni ne preostaje ništa drugo nego da idući put kad dođem u Split u auto instaliram kameru i da onda policiji dostavim snimku tih vandala,jer valjda će se tek onda pokrenuti" govori nam Splićaninova supruga M. M. (42), magistrica političkih znanosti iz Beograda.

Ovaj bračni par nam govori da su sedam godina koliko žive u Beogradu imali samo jedno oštećenje na svom tadašnjem vozilu renault twingo kojeg su stalno vozili sa splitskim registracijskim oznakama po Srbiji.

- Dogodilo se to prošle godine na dan kada su premijer Srbije Ivica Dačić i premjer Kosova Hashim Thaci potpisali taj Bruxelleski sporazum kojeg mnogi u Srbiji doživljavaju kao izdaju Kosova i prepuštanje te zemlje u albanske ruke. I tada su na u Beogradu na našem twingu na dva mjesta urezaili četiri ocila. Mi smo normalni ljudi i želimo živjeti normalno bez straha za našu imovinu, govori nam ovaj bračni par koji se u subotu sprema na povratak u Beograd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 18:06