SPASIO GA ZUBAR

Varaždinski diler dobio dvije godine zatvora, a onda su mu zavirili u usta: ‘Hitna odgoda!‘

Kao razlog molbe koja mu je uvažena, osuđeni je naveo da akutno boluje od upale pulpe i zubnog karijesa te da ima sedam karioznih zuba

Stomatolog (ilustracija)

 Francoise Sauze/Sciencephoto/Profimedia/Francoise Sauze/sciencephoto/profimedia

Varaždincu D.D. (26) stanje njegove usne šupljine postalo je vrlo bitno kad mu je stigla pravomoćna presuda varaždinskog suda prema kojoj se 30. prosinca 2022. morao javiti na odsluženje zatvorske kazne u remetinečki zatvor.

On je, naime, u rujnu prošle godine pravomoćno osuđen zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te omogućavanja trošenja iste u produljenom trajanju i to na dvije godine zatvora, no od te kazne bezuvjetni dio koji mora provesti iza rešetaka je godina dana dok je druga polovica uvjetni dio s trogodišnjim rokom kušnje. Njegov vapaj u kojem je zamolio za odgodu izvršenja kazne važardinski sud je po drugi puta uvažio poklonivši mu dodatnu dvomjesečnu slobodu do 1. lipnja kada se mora javiti u Centar za dijagnostiku Zatvora Zagreb.

Kao razlog molbe koja mu je uvažena, osuđeni je naveo da akutno boluje od upale pulpe i zubnog karijesa te da ima sedam karioznih zuba koje trebaju hitnu dentalnu sanaciju, a za to mu je potrebno dulje vrijeme. Naveo je i zubarica sugerira saniranje akutno zdravstvenog problema no da u zatvorskoj ustanovi neće moći efikasno provesti liječenje pa bi stoga boravak u zatvoru izravno ugrozio njegovo zdravlje. U tu svrhu je dostavio i urednu liječniku potvrdu doktorice dentalne medicine o njegovim stomatološkim problemima.

Pa se u konačnici, kako to Zakon nalaže, pribavilo mišljenje Odjela zdravstvene zaštite zatvora u Zagrebu.

"Iz priložene potvrde evidentno je da je osuđenik imao akutnu upalu jednog zuba koji je hitno saniran, pretpostavka je da ga zub više ne boli i da bi trebao biti saniran u par posjeta. Što se tiče ostalih sedam kariozih zubi mišljenje je da bi rok za sanaciju opisanog dentalnog statusa mogao biti kraći od onoga što se navodi u potvrdi. Svi problemi zuba rješivi su u stomatološkoj zatvorskoj ordinaciji, no osuđenik ima pravo o svom trošku plaćati izvođenje izabranom stomatologu, a kako je riječ o većoj udaljenosti odabranog stomatologa, efikasna pomoć bila bi mu kratkotrajna odgoda kazne" – navodi se u mišljenju zatvorskog Odjela zdravstvene zaštite.

Na kraju je varaždinski sud uvažio molbu osuđenika i mišljenje stručnjaka uz napomenu da ukoliko do navedenog datuma ne riješi sve probleme sa zubima, daljnje liječenje će mu biti osigurano u okviru zatvorskog sustava ili, pak, o njegovom trošku izvođenjem iz zatvorske ustanove izabranom stomatologu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:08